„Животът е сън“ с премиера в Народния театър 

Международни продукции гостуват в София за фестивал

17-то издание на "Световен театър в София" продължава до 24 юни с богата програма

Галин Стоев подготвя нов спектакъл от европейски автор

Постановката  „Животът е сън“ на световноизвестния режисьор Деклан Донелан и сценографа Ник Ормерод ще бъде представена премиерно на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ в рамките на 17-то издание на инициативата "Световен театър в София", която продължава до 24 юни с богата и разнообразна програма.

Представлението, което ще се играе на Голяма сцена на 15 юни, дава възможност на публиката да се срещне с отличителния сценичен език на театралното дуо – Деклан Донелан и Ник Ормерод, които през настоящата година имаха две работни посещения у нас, в резултат на което вече подготвят първия си театрален проект с българска трупа. Реализацията на проекта ще бъде факт през следващия сезон, на сцената на Народния театър.

„Животът е сън“ е най-новата продукция на „Чийк бай джаул“ – компанията, основана от Донелан и Ормерод в Лондон преди четири десетилетия. По спектакъла двамата за първи път работят с трупата на Националната компания за класически театър в Мадрид. Заедно те предлагат своя прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от 17. век, наричан още „испанския златен век“, със заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота. Постановката ще се играе на испански език със субтитри на български и английски.

Принц, окован в планина. Млада жена, преоблечена като мъж, търси отмъщение. Революция, любов, убийство – но в „Животът е сън“ всичко реално ли е, или е само сън? Заедно с актьорите на една от водещите испански трупи, Донелан и Ормерод създават отново впечатляващ спектакъл, който жъне успехи по международните сцени.

Постановката печели награда „Талия“ 2023 на Испанската академия за изпълнителски изкуства за поддържаща женска роля (Гоизалде Нуньес) и номинация за поддържаща мъжка роля (Ернесто Ариас).

От Народния театър издават още, че в момента режисьорът Галин Стоев репетира спектакъл – изненада за българската публика, базиран върху съвременен текст от европейски автор. Премиерата ще бъде през септември 2023 г.

Сред най-очакваните представления в рамките на Световен театър в София е и постановката "Любов" на италианеца Пипо Делбоно - на 8 юни в Сатиричния театър.

„Животът е сън“ е най-новата продукция на компанията, основана от Донелан и Ормерод в Лондон преди четири десетилетия. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"