Жилищата в Пловдив са изгодни за инвестиция

Има интерес към едностайни, които са подходящи за студенти

В града под тепетата купуват хора, които живеят на стотици километри

В София цените са по-високи

Жилищата в Пловдив са изключително подходящи за инвестиция, коментират брокери на имоти. Една от причините за това е, че цените на имотите в града са по-ниски отколкото в София. Така дори хора с по-малко спестени пари биха могли да ги инвестират в апартамент.

Същевременно в Пловдив има постоянно търсене на жилища под наем. Градът предлага добри условия за работа, има и университети, което привлича хора от цялата страна, които трябва да се установят, докато решат дали да купят собствен дом. Това осигурява добра възвръщаемост от покупката на имот, който да бъде даван под наем.

В момента една трета от купувачите на пазара на недвижими имоти в Пловдив търсят жилище с цел инвестиция. Хората, които търсят жилище за семейството си, имат конкретни изисквания по отношение на локация, разпределение на стаите, площ и качество на строителството. Те са готови да платят и по-висока цена за апартамент, който напълно отговаря на изискванията им. При купувачите с цел инвестицията цената е от решаващо значение при избора на имот.

При покупка с инвестиционна цел някои хора просто държат жилището с идеята след години да го продадат на по-висока цена. Те не дават пари за довършителни работи и обзавеждане. Други пък искат да печелят от отдаване на имота под наем. В тези случаи трябва да направят апартамента привлекателен за наемателите. Колкото обзавеждането и домакинските уреди са по-нови, толкова по-висок е размерът на наема. Някои собственици на имоти, които живеят на голямо разстояние от града, а някои от тях дори може да са в чужбина, дават апартамента за управление на компания за недвижими имоти, която се грижи за намирането на наематели.

Характерно за пазара на имоти в Пловдив, е че в града инвестират хора, които живеят на стотици километри, някои от купувачите дори са от Северна България. Преди години имоти с цел инвестиция в града под тепетата купуваха пловдивчани и хора от Смолян, Хасково и Пазарджик. Но сега жилища в града купуват и хора, които живеят за значително по-голямо разстояние, а използват апартамента като инвестиция.

Университетите в града стимулират пазара на имоти. Много родители от други градове купуват имоти за децата, в които да живеят, докато са студенти. Ако след завършване на образованието, младежът остане в града, има къде да живее. А ако реши да работи в друго населено място или да замине за чужбина, може да отдават имота под наем и така да получават добра доходност.

При инвестиция в имот купуват предимно едностайни и двустайни жилища, защото цената им е по-ниска, а и по-лесно може да бъде намерен наемател. При покупка на жилище за собствено ползване най-често търсят по-голяма площ.

Енергийната ефективност е важна за купувачите

Прогнозират поскъпване

При офисите пазарът е муден

Пазарът на жилищни имоти става все по-динамичен.

Жилищните имоти ще продължат да поскъпват, прогнозират брокери. Пазарът става все по-динамичен, има голямо търсене, което води до покачване на цените на апартаментите и къщите. Има търсене, както на луксозни жилища в най-желаните квартали на големите градове, така и на по-евтини апартаменти в крайните квартали. Но купувачите не бързат и правят по няколко огледа преди да изберат имот.

По отношение на офис площите България следва световните тенденции и пазарът е изключително муден, коментират брокери. Най-често сделките с наемане на офиси се дължат на подновяване на договори, както и на желанието на компании да се преместят в офис на по-добра локация. Има търсене на офиси предимно в големите сгради с модерна визия.

При покупка на жилище и при наемане на офис енергийната ефективност на сградата е от съществено значение, обясниха брокери. Хората се интересуват от разходите за отопление и охлаждане, които ще имат в имота. Колкото по-висок клас е една сграда в енергийно отношение, толкова по-предпочитана, но и толкова по-скъпа е тя.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"