Жилищата в София растат с 2 кв. метра

Средната площ достигна 94 кв. м

В редица квартали цените нараснаха с между 1,5% и 5%

Вдигат нови сгради покрай бул. „Сливница”

След като останаха по-дълго време у дома, хората разбраха, че имат нужда от повече простор в жилището си. Делът на купените 2-стайни жилища намалява през 2021 г. и достига 30%. Тристайни са 50% от купените апартаменти, а делът на 4-стайните нараства на 10%, казаха брокери на имоти. Средната площ на купените жилища в София нарасна до 94 кв. м - с още 2 кв. м. от края на миналата година, което кореспондира на увеличения дял на многостайните жилища.

Сред най-предпочитаните квартали на София се нареждат „Манастирски ливади”, където средната цена на имотите е 1225 евро за кв. м, „Кръстова вада” (1300 евро за кв. м ), „Витоша”, „Дианабад”, „Студентски град”, както и „Младост”. Атрактивни остават широкият център на София около бул. „Сливница”, „Банишора”, както и кварталите, които вече имат достъп до метро чрез третия му лъч - „Красно село”, „Лагера”, „Овча купел”, „Хаджи Димитър”.

„Пазарът през последните 12 месеца очерта новите тенденции в търсенето на имоти. В началото на пандемията цените останаха стабилни, а след това в определени райони на столицата беше отбелязан ръст”, коментира Ирена Перфанова, зам.-председател на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

Средно повишение на цените от 1,5% до 5% отчитат в много квартали на София като „Иван Вазов”, „Изток”, „Изгрев”, „Стрелбище” и „Лозенец”. В квартал „Полигона” повишението надмина тези нива и доближава 10%. Тази тенденция потвърждава, че хората намират в недвижимите имоти сигурно убежище за спестяванията си, казва Ирена Перфанова.

Тристайни са 50% от купените през 2021 г. апартаменти, а делът на 4-стайните нараства на 10%.

Продължава тенденцията за търсене на по-големи жилища, която брокерите отбелязаха в края на миналата година. Има траен интерес към затворени комплекси и сгради със собствен двор, към партерни апартаменти с тераса-двор, както и към апартаменти с големи тераси и хубави гледки.

В края на миналата година брокерите очертаха два възможни сценария за жилищния пазар в зависимост от развитието на пандемията - позитивен и негативен. В момента наблюдаваме позитивния сценарий. Пазарът на имоти се върна към обичайния ритъм и дори има сериозен ръст на сделките. При тези обстоятелства очакванията на брокерите са за умерено покачване на цените на имотите през годината в рамките на 3-5%.

В средите на богатите

Търсят домове за над 1 млн. долара

Харчат повече за обзавеждане

Нараства търсенето на луксозни жилища.

Увеличават се заможните домакинства, които имат намерение да купят луксозен имот на стойност над 1 млн. долара през следващите три години. Това показва проучване на консултантска компания за пазара на луксозни имоти. Същевременно прогнозата е на пазара да бъдат пуснати по-малко луксозни имоти за продажба. Съотношението между купувачи и продавачи е 3:2 в полза на първите. Дефицитът на имоти се очаква да доведе до ръст на цените и повишен интерес към новото строителство.

Допитването обхваща 30,49 млн. домакинства с доходи около 250 хил. щатски долара в местна за съответната страна валута. Засиленото търсене от страна на купувачите е обвързано с ограниченията заради COVID-19 и желанието за инвестиции, алтернативни на финансовите инструменти. Жилищата доминират над водещи инвестиционни категории като акции, злато и частни взаимни фондове.

Пазарът на луксозни имоти в България доказа през периода на пандемията своята устойчивост и инвестиционен потенциал, коментират брокери. Цените на жилищата са стабилни, а засиленото търсене на ново строителство поддържа активността на добри нива. Традиционно доверието към недвижимото имуществото е доста високо, а настоящата ситуация даде тласък на сделките с имоти, коментират експерти.

При хората с по-скъпи имоти има по-големи очаквания за повишаване на цените на пазара. Почти една трета от всички купувачи на луксозни имоти на стойност над 1 млн. долара (29%) вярват, че цената на сегашния им дом ще се увеличи с над 10% през следващите 12 месеца. При собствениците на имоти за над 10 млн. долара подобни очаквания имат малко над 50%.

Увеличаващото се търсене на недвижими имоти като дългосрочна инвестиция може да предизвика поскъпване в други свързани категории, като например луксозни продукти за обзавеждане, като артистични декорации и произведения на изкуството.

Почти всички купувачи в луксозния сегмент (95%) предвиждат допълнителни покупки за своя нов дом, като общият бюджет за тях е по-голям от стойността на самия имот. Списъкът с покупките започва с обичайни неща като мебели, уреди, електроника и декорации. Но колкото по-висока е цената на бъдещия дом, толкова повече допълнителни неща влизат в списъка. Купувачите във високия (над 5 млн. долара) и в ултралуксозния сегмент (над 10 млн. долара) искат да обзаведат свой домашен фитнес или да добавят екстри към новия си дом като например нов автомобил или произведения на изкуството.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"