Жилищата ни по-достъпни от тези в Западна Европа

Българите предпочитат собствения имот

Лихвите са ниски

Жилищата в България са по-достъпни отколкото в икономически по-развитите европейски държави. Това е една от причините 92,5% от хората в страната да живеят в собствен дом, казаха брокери на имоти.

Доброто съотношение на средните възнаграждения към цената на квадратен метър на жилищните имоти в големите градове е в основата на продължаващата тенденция да е висок делът на българите, които притежават собствено жилище. Хората предпочитат да плащат лихви по ипотечен кредит, притежавайки собствено жилище, вместо да живеят под наем. За това допринасят и ниските лихви по кредитите, които са близки до нивото на инфлацията.

Сред другите причини повечето българи да предпочитат собствения дом пред живота под наем е това, че не са толкова мобилни, колкото жителите на другите европейски държави. Българите не сменят често града, в който живеят. А разстоянията в самите градове са малки и не е необходимо човек да сменя квартала, ако започне нова работа. Затова, ако имат стабилна работа и финансова възможност, хората предпочитат да живеят в собствен дом.

Най-често хора от по-малки населени места се местят в София в търсене на по-високоплатена работа. Това води до търсене на жилища в София - както за покупка, така и под наем. В началото, след като човек се премести в София, най-често предпочита да живее под наем докато се ориентира на пазара на имоти и избере подходящо жилище за семейството.

Пазарът на наеми се развива добре, коментираха брокери. Сред причините за това е ръстът на чуждестранните туристи и краткосрочното отдаване на жилища през различни онлайн платформи. В големите градове и курортите има много туристи, които предпочитат да отседнат в апартамент, отдаван краткосрочно, вместо в хотел. Чрез наемането на апартамент туристите си осигуряват няколко стаи и оборудвана кухня на изгодна цена, вместо една стая в хотел.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"