Жилищните заеми остават евтини

Банките прогнозират запазване на лихвените проценти по ипотеките

Финансовите посредници очакват леко повишаване на инфлацията

Поскъпнаха потребителските кредити

Жилищните заеми ще останат евтини и през следващите месеци. Това показват очакванията на финансови посредници - търговски банки, инвестиционни посредници, управляващи дружества и пенсионни фондове, участвали в анкета на Министерство на финансите.

Лихвите по кредитите се очаква да останат на сегашните си ниски нива. Причините за това са, че банките са пълни с пари, има голяма конкуренция между тях, а лихвите по депозитите остават ниски. През второто тримесечие на годината цената на новите кредити за покупка на жилища остана на исторически ниска нива, като дори беше отчетено минимално намаление на лихвите спрямо първо тримесечие. При фирмените нови кредити имаше слабо повишение на лихвите, дължащо се на тези, изтеглени в левове и евро, докато при заемите в щатски долари имаше слабо понижение. По-отчетливо повишение на лихвите имаше при новите потребителски левови кредити.

Лихвите по депозитите ще останат без промяна през следващите месеци, показва анкетата сред финансови посредници. Преобладаващата част от отговорите са, че лихвите по депозитите ще останат без промяна. Прехвърлянето на основните лихвени проценти в еврозоната върху лихвите по кредити и депозити в страната е бавно поради спецификите на местния пазар, посочват авторите на анкетата. Наличието на много пари в банките и конкуренция между тях, заедно с продължаващия ръст на привлечените депозити са основните фактори, които задържат ниски лихвите по влоговете.

Финансовите посредници очакват инфлацията леко да нарасне през следващите месеци. Отговорите на анкетираните са разнопосочни - 25% очакват нивото на инфлацията да се задържи, 44% очакват слабо повишение, а 31% прогнозират слабо намаление. Очакванията от предходната анкета за слабо повишение на инфлацията през второто тримесечие се реализираха. Процесът на намаляване на инфлацията продължи до април 2024 г., когато годишната инфлацията достигна най-ниската си стойност за последните три години от 2,5%. През май и юни годишната инфлация леко нарасна съответно до 2,7% и 2,8%, което се дължеше на поскъпването на енергийните стоки и услугите.

По отношение на броя на работещите хора финансовите посредници не очакват съществена промяна през следващите месеци. Основният дял от анкетираните (56%) очакват броят на заетите да остане без промяна, а 31% очакват заетите да нараснат. Съгласно последните бизнес анкетите на НСИ за бизнес климата, секторите в които очакванията за наемане на персонал през следващите месеци се подобряват са строителство, промишленост и услуги, докато леко се влошават очакванията за заетите в търговията на дребно.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"