Жители на Елена негодуват срещу затворен за ремонт път, отварят трасето в края на август

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков свика среща с отговорните за ремонта заради гневни сигнали на граждани

Жители на Елена негодуват срещу затворен за ремонт път, заради който са принудени да пътуват по обходно тясно планинско трасе, по което преминават камиони с дървесина и други товари, бусове и леки коли. Заради ескалиращото недоволство среща с отговорните за ремонта на пътя към град Елена / II-53 Поликраище – Елена – Сливен/ свика областният управител на област Велико Търново Ивайло Здравков.

"Повод за нея са ежедневните сигнали от граждани, които постъпват в Областна администрация, Областно пътно управление и Областна дирекция на МВР – Велико Търново. Хората се оплакват основно от тежкия трафик, а бизнеса – от това, че липсата на път затруднява дейността им", обясниха от областната управа.

В срещата се включиха директорът на Областно пътно управление – Велико Търново инж. Венцислав Ангелов, началникът на сектор „Пътна полиция“ гл. инспектор Радостин Върбанов, кметът на Елена Дилян Млъзев, инж. Филип Маринов и инж. Румен Игнатов – изпълнителни директори на „Пътни строежи – Велико Търново“ ЕАД.

Проектирането на ремонтна е направено през 2015 г., а реалният строеж стартира в края на 2023 г.

„Той предвижда цялостна подмяна на асфалтовата настилка и подобряване на отводняването, нови бордюри, ограничителни системи, пътни знаци и маркировка. Ще се почисти канализацията на Елена и на село Стара река, ще се подменят решетките и капаците на дъждоприемните и ревизионните шахти. В населените места след ремонта ще има пешеходни пътеки и нови тротоари. В участъка на територията на област Велико Търново ще бъдат обновени 5 моста“, обясни инж. Венцислав Ангелов.

Той допълни и, че именно един от мостовете – на входа на град Елена е предизвикал забавяне на дейностите. След като е започната работа по него, е установено, че той е силно компрометиран и е необходимо да бъде изцяло обновен. Затова е поискано и решение, което е пристигнало в края на миналата седмица.

„Сега започваме скоростно поетапен ремонт на моста, за да можем да завършим възможно най-скоро и целия проект“, допълни инж. Ангелов.

Областният управител Ивайло Здравков посочи, че дейностите са забавени и от два проекта, които Община Елена реализира паралелно – за подмяна на ВиК тръби в урбанизираната зона на града и няколко села. Кметът на Елена Дилян Млъзев увери, че теще приключат до началото на август, като вече са подменени над 1 км тръби и остават още около 450 метра.

Благодарение на добрата синхронизация на дейностите на всички отговорни институции – Областна администрация, ОПУ, ОД на МВР, които контролират трафика в района и следят за нарушители, минаващи по затворения път и фирмата изпълнител, проектът отново е влязъл в срок. Всички те се обединиха около мнението, че ремонтът на пътя към Елена трябва да приключи в края на месец август.

Губернаторът Здравков има идея и ще изпрати предложение до Агенция „Пътна инфраструктура“ веднага, след като тази реконструкция приключи, да започне нова – на обходния път към Елена през Плаково и Средни колиби, тъй като сега от там преминава целия трафик и отсечката също е изключително компрометирана.

„Проблем за еленчани е и факта, че тежкотоварните автомобили, както и автобусите трябва да заобикалят по друг маршрут, който удължава пътят им с около 130 километра. В разгара на лятото и за туристически град като Елена това е пагубно“, коментира още областният управител.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"