Жители на свищовското село Хаджидимитрово за трети път излязоха на протест заради безводие

Жители на свищовското село Хаджидимитрово, негодуващи заради безводие, в събота за трети път излязоха на протест. Те затвориха пътя Бяла – Плевен. Причината е, че въпреки обявеното бедствено положение и 24-часов режим на водоподаване видим резултат няма.

Режимът беше направен най-вече заради живущите по високите места, за да може до тях да достигне някакво количество вода, но това не се случва. Хаджидимитрово е разделено на две половини – Усойнина и Припек. На всяко четно число от месец август вода трябва да има в Усойнина, а на нечетно – в Припек, но дори така по високото вода има само за няколко часа", посочи Маринела Друмева, която е организатор на протеста.

Репортерска проверка установи, че в населеното място е обявено бедствено положение. Изпратена е бутилирана вода, която се раздава от два дни и на всеки се полагат по 39,5 литра бутилирана вода. На центъра има две водоноски, но селото е с повече възрастни хора и за тях представлява трудност да си я пренасят до домовете.

Друмева обясни още, че селото, в което живеят около 500 души, е на целогодишен воден режим. Според протестиращите проблемът с достъпа до вода се е задълбочил след ремонтните дейности по довеждащия водопровод. Жителите на Хаджидимитрово настояват да бъде завършен проектът за неговото изграждане, който започна през пролетта тази година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"