Жителите на италиански град се разхожда с кмета си за да му помогнат да пребори затлъстяването

За повечето килограми Лучано Фрегонезе вини задълженията си в кметството 

Италиански кмет, който заяви, че годините на работа са му докарали наднормено тегло, прави всяка седмица бързи разходки с жителите на града в опит да свали килограмите.

47-годишният Лучано Фрегонезе спечели трети мандат като кмет на Валдобиадене, град в северния регион Венето, през юни, с обещание да се грижи по-добре за физическото си здраве и да се опита да се върне към 90-те кг от първия си мандат преди десетилетие. 

Фрегонезе, който сега тежи 140 кг, обвини за наддаването на тегло „приятелските задължения“ на работата и дългите часове зад бюрото.

„Със сигурност това беше въпрос на мързел и заседнал начин на живот, но това, че бях кмет, означаваше, че вече не спортувам и се движа по-малко“, разказа Фрегонезе пред The Guardian. „Другият проблем е, че обичам да ям и пия. Тук се яде и пие добре и не е лесно да се спазва диета.“

Валдобиадене, град с около 10 000 жители, е в сърцето на хълмистия регион на Венето, където се произвежда просеко. Но напитката, която е с по-ниско съдържание на калории в сравнение със средна чаша бяло вино, не е виновникът.

„Наслаждавам се на чаша просеко от време на време, когато съм в компания, но качих килограми повече заради храната и нередовните часове за хранене“, обясни той. „Хапвах веднъж на ден, но късно през нощта. Ала това вече не е естетически проблем: започнах да не се чувствам толкова добре. Усилие е да ходя и да дишам, а коляното и гърба започнаха да ме болят. Аз съм на 47 години – възраст, когато трябва да обърнете внимание на тялото си. За щастие иначе съм здрав.”

Приятели се шегуваха, че той трябва да се съсредоточи върху загубата на тегло в кампанията си за преизбиране, избор, който изглежда стимулира поддръжниците му, тъй като той победи съперниците си с голяма разлика и събра 67% от гласовете.

Той беше подтикнат да започне да ходи веднъж седмично, след като някой написа panzone, което грубо се превежда като пухкав, на стена в града. Снимка на графита обиколи социалните мрежи.

„Не бях притеснен от това“, каза Фрегонезе. „Но това ме стимулираше. Един приятел предложи да се разхождаме заедно в четвъртък вечер, когато имам срещи с жителите, но тогава реших да комбинирам двете.“

5,5-километровите разходки, които включват около 250 метра изкачване, започнаха преди няколко седмици, като първата привлече 45 души. „Седмицата след това дойдоха 113, а миналата седмица бяха 215 … и 12 кучета.“

Той добави: „Хората идват да ме подкрепят в моята цел и бих казал, че около 10% използват възможността да ми задават въпроси“, каза той. „Но мнозинството също идват да се разходят и да си поговорят с другите. Това е много мотивиращо, тъй като не бих го направил сам – би било твърде скучно и съм твърде мързелив.“

Фрегонезе е решен да постигне целта си и може дори да издигне играта си до джогинг.

„Може би в бъдеще, но засега е просто ходене.“

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"