Жителите на Труд пренасят протеста си пред МОСВ в София

Жителите на пловдивското село Труд се заканиха още през следващата седмица да пренесат протеста си срещу местната централа за производство на електроенергия от биологични отпадъци пред сградата на МОСВ в столицата.

Инициативният комитет от Труд обмисля съвместни действия с жителите на Нова Загора, където имат същия проблем, и на Куртово Конаре, където се борят за затварянето на каменоделна, запрашаваща въздуха и тровеща почвите. Това стана ясно покрай четвъртото протестно шествие на жителите на село Труд, които в четвъртък привечер блокираха за половин час пътя Пловдив-Карлово. Стотици жители на близкото до Пловдив село отново настояха за закриване на централата за производство на ток от биоотпадъци или за преместване на производството далеч от землището на Труд.

Местните хора скочиха и на експертите от РИОСВ-Пловдив, които ден преди протеста разпространиха официално становище, че всичко с атмосферния въздуха в селото било наред и нямало никакво превишение на нормите, като това показвали резултатите от постоянния мониторинг край централата за биогаз.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"