Жителите на Шишманци искат затваряне на цеха за пластмасови отпадъци

Местните хора плашат с блокади на пътища и гражданско неподчинение

Жителите на пловдивското село Шишманци искат незабавно затваря на цеха за смесени пластмасови и хартиени отпадъци, който се запали на 2 юни и обгази няколко селища от Община Раковски.

Хората от Шишманци вече сформират инициативен комитет, който да постави своите искания пред институциите и ако те не бъдат изпълнени, ще се стигне до гражданско неподчинение, блокади на пътища и други форми на протест, заплашиха жителите на селото. Кметът Костадин Иванов е категоричен, че хората в селото няма как да се успокоят след всичко случило се през последната седмица, през която дори бе обявено частично бедствено положение след пожара в бившия завод за стоманолеене.

Пожарът вече е локализиран, но окончателното му потушаване ще стана най-рано след 4-5 дни, са съобщили огнеборците на местните хора, които твърдят, че вече за пети-шести път през последните години са обгазявани по подобен начин.

Пожарът от 2 юни 2017 г. е била капката, която е преляла окончателно капката на търпението им, стана ясно на общоселското събрание, проведено в четвъртък вечерта в местното читалище с участието на кмета на Община Раковски и бивш зам.-министър на МОСВ Павел Гуджеров, председателят на Общински съвет-Раковски Георги Лесов, експерти от РИОСВ, РЗИ, РДНСК и Пожарната. Кметът Гуджеров настоя за налагане на тежка санкция от компетентните органи на наемателя на цеха за пластмасови отпадъци "Мишовски" ЕООД и за комплексна проверка от всички институции, имащи отношение, за да не се допуска подобен рецидив.

"Смятам, че мой дълг и задължение е да бъда стожер и еталон, ето защо няма да правя компромис с безопасността на хората на Община Раковски. За мен като кмет най-важното е да опазя здравето и живота на жителите на моята община. Настояваме тези съоръжения в комплекса да функционират напълно безопасно. Ако не могат, значи не трябва да са там", декларира пред жителите на Шишманци Павел Гуджеров, кмет на Община Раковски.

Той съобщи, че това е петият пожар в комплекса, което е вече доста. "Хората твърдят, че има последици за здравето им. Много майки казаха, че има деца с влошено здраве и възрастни хора с дихателни проблеми. Във въздуха имаше циановодород. Той може да е под допустимите норми, но това, че го има, е проблем", допълни кметът Гуджеров.

Той уточни, че пожарът не е в Екологичния завод за преработка на отпадъци, а в частен склад. Такива имало няколко в района на екозавода, но те били в частни терени. Причините за инцидента все още не са ясни, но от Пожарната са уверили, че до 12 юни (понеделник) ще са готови с официалния си доклад по случая.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"