Житницата на България под риск заради суша и ветрове

Съхнат полезащитните пояси, приходите от дърводобив не стигат за възстановяването им  

Добруджанският чернозем е поставен под сериозен риск заради сушата, бурните ветрове и съхненето на полезащитните пояси. Това стана ясно на международна конференция  „Възстановяване на горски местообитания”, организирана по програма  LIFE на ЕС.  На нея зам.-директорът на Държавно ловно стопанство-Балчик инж. Радослав Радев съобщи, че съхненето е факт от 2019 г. Първите засегнати видове са били американски ясен и бряст, но заради промените в климата и вредители вече съхнат и поясите от дъб, цер, ясен и акация.

За да ги възстановят, горските предприятия трябва да разчитат само на приходите си от дърводобив, а те са недостатъчни, каза инж. Радев. Той посочи, че приходите от 1 декар дървесина варират от 490 до 920 лв., а за създаването на декар нов полезащитен пояс са нужни над 4000 лв.

Добруджа е областта в България с най-малка годишна сума на валежите – само 500 л на кв. м, заради равнинния терен ветровете са много силни и само дървесните пояси помагат за съхраняване на влагата и плодородието на почвата. „В миналото прашните бури са били нещо обичайно и ако сега поясите не бъдат възстановени, житницата на България пак ще бъде изправена пред проблема с отвяването на чернозема в морето и липсата на каквито и да е условия за земеделие“, категоричен бе инж. Радев.

За да предотвратят този риск, лесовъдите настояват за промяна на държавната политика и финансирането на дейностите в сектор „Гори”. От Североизточното държавно предприятие вече са направили предложения за промени в нормативната база и се надяват те са бъдат приети. Към момента  някои от изсъхналите пояси са презалесени с пари от два проекта по програма LIFE на ЕС, но само с еврофинансиране възстановяването на всички засегнати зони няма как да се направи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, "Труд news", Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"