За да работят, няколко машини за гласуване във Видинско бяха облепени с тиксо (ВИДЕО)

За да работят и да изваждат бюлетини, няколко машини във Видинско бяха облепени с тиксо, видя репортер на "Труд news". В СИК 047 във Видин по обяд машината не можела да изкарва бележка, забирала се хартията в нея и се наложило да се намеси техник.

Представителят на „Сиела Норма“ АД Красимир Давидов се отзовал на секундата и, както той сподели, е установил, че ножът в машината не може („няма сила“) да отреже от ролката, след като избирателят е гласувал. Подобен дефект са показали още пет-шест машини от всичко в 5-избирателен видински район 122.

След проверка и с подръчни средства – макетно ножче и тиксо, представителят на „Сиела Норма“ оправи машините, като след отварянето на капака и установяване на причината го затвори и пред очите на членовете на комисията и с разрешение на РИК допълнително увиха с тиксо горната част. Според Давидов, това е начинът да работят и изваждат бележката след гласуване, защото най-вероятно проблемът е плътността на хартията, използвана в ролките. След направени проби дали машините работят, те отново влязоха в действие.

Работят всичките 121 машини в областта, само една машина за гласуване не е тръгнала още в началото на изборния ден и е взето решение в секцията се гласува само с хартия, съобщи пред журналисти Иван Иванов, член на РИК. Той потвърди, че е имало проблеми с 5-6 машини, които не са могли да разпечатат отрязъка, поради невъзможност да бъдат отрязани от ножа.

Но представителите на „Сиела Норма“ са отстранили проблема, като капакът на машините е допълнително уплътнен с тиксо, за да функционира ножът и всички са пуснати и работят.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Ирена Данаилова, Труд news, Видин

Този уебсайт използва "бисквитки"