За какво служи кръгът в центъра на терена и защо го няма в първите правила на играта?

На всяко футболно игрище едно от първите неща, които забелязваме, е кръгът в центъра на игрището. Той има не само естетическа функция, но и играе роля в правилата на играта.

Кръгът в центъра на терена е с диаметър 18,3 метра и служи за правилното изпълнение на началния удар в началото на играта, в началото на второто полувреме, както и след всеки отбелязан гол.
Според правилата на футбола противниковите играчи трябва да са на поне 9,15 метра (10 ярда) от топката по време на началния удар. Този кръг помага на съдиите да се уверят, че противниковите играчи спазват правилото и остават на подходящо разстояние, докато се осъществи контакт с топката.

Кръгът няма функция по време на играта, но е от решаващо значение в моменти, когато мачът започва или се възобновява, като гарантира, че отборът, който изпълнява началния удар, не е под непосредствен натиск от противника.

Кога е въведен централния кръг?
Кръгът в центъра на игралното поле не е част от първоначалните футболни правила и въобще не е съществувал на игрищата. Правилото за начален удар е установено за първи път през 1875 г., когато е решено мачът да започне от центъра на терена. По това време обаче няма ясно дефинирана дистанция, на която трябва да стоят противниковите играчи. За да се избегнат спорове и да се гарантира честна игра, правилото по-късно е разширено, за да изисква играчите да са на поне 10 ярда от топката. 

В резултат на това в края на 19-ти или началото на 20-ти век е въведен кръгът в центъра на терена, припомня историята на играта telegraf.rs. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"