За първите девет месеца на година във Видинско са санкционирани 128 водачи на МПС за използване на мобилен телефон по време на шофиране

За първите девет месеца на година във Видинско са санкционирани 128 водачи на МПС за използване на мобилен телефон по време на шофиране и са констатирани 2590 нарушения за неизползване на колани, каски и системи за превозване на деца.

Шест пътно-транспортни произшествия с материални щети и с един пострадал са регистрирани във Видинско само за последните десет дни. За този период са установени  200 нарушения, като са съставени 76 акта по Закона за движение по пътищата, три - по Кодекса за застраховането, 151 глоби с фиш, издадени са 625 електронни фиша и са заснети 1020 клипа с технически средства за нарушения на скоростните режими, съобщи на брифинг пред журналисти началникът на сектор „Пътна полиция“ – Видин главен инспектор Владимир Герасимов.

Той допълни, че са установени и двама водачи за шофиране след употреба на алкохол с над 1,2 промила и един водач, управлявал след употреба на наркотици, като е поставил регистрационни табели, които не са издадени за управлявания от него автомобил. По трите случая са образувани досъдебни производства.

От днес - 7 октомври до 13 октомври на територията на страните членки на Европейката мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL се провежда координирана полицейска операция, с акцент върху ограничаването влиянието на разсейването на водачите по време на движение. През седмицата екипите на полицията на територията на цялата страна, както и на страните-членки, ще се наблегне на контрола за спазването на правилата при използване на мобилни устройства по време на движение, съобщи началникът на сектор „Пътна полиция“ – Видин.

Практиката в повечето страни е да се въвеждат строги ограничения при използване на такива устройства. В българското законодателство този вид ограничения са регламентирани чрез въвеждане на забрана за използване на мобилните телефони при управление на индивидуално електрическо превозно средство и на моторни превозни средства (МПС).

На старта на операцията днес в област Видин, при контролна точка в южната промишлена зона на областния град, екип на сектор „Пътна полиция“, в присъствието на журналисти, провери водачите на 10 леки коли и един мотоциклетист. Пътните полицаи не установиха нарушения, уточняват от ОДМВР-Видин.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"