За трети път в София: Творчески терминал България-Израел 2024

Известен факт е в Израел живеят повече от 50 000 български евреи – изселници през различни периоди след Втората световна война. Тяхната обич към България не е намаляла през годините, а сред заемащите важни постове в държавните институции има много личности с български корени. Затова е съвсем обяснимо, че българските творци са добре приети в Израел. Израз на приятелство и творческо взаимодействие са провеждащите се от 2015 г. ежегодни Международни фестивали на изкуствата „Българска душа на Святата земя“, организирани от Арт салон „Сели“ с директор Весела Райчинова-Сели – поетеса, журналист, продуцент и режисьор. Тя е инициатор и на реципрочни събития в София под наименованието „Творчески терминал България-Израел 2024“.

На 11 юли 2024 г. в Българския културен център на ул. „Веслец“ 13 се проведе третото издание на този международен формат. Съорганизатори бяха Конфедерация на българските културни организации и дейци в чужбина, Съюзът на българските писатели и Общество „Димчо Дебелянов“.

Събитието се водеше от Весела Райчинов-Сели, която приветства над 100 писатели, музиканти, актьори, художници и дейци на културата с думите: „Радвам се, че успяхме да изградим този мост между културите на двете страни. Надявам се, че политическата обстановка ще се успокои и догодина ще проведем 10-ото издание на фестивала „Българска душа на Святата земя“. Нашата мисия е да говорим, да ни чуят. Нека бъдем  заедно. Тези, които са извън родината, не са забравили България. Идеята ни винаги е била да свързваме българските души по света. В нашите прояви участват поети, музиканти, танцьори, актьори, художници. Най-верният съмишленик в проектите ми е моята майка Вивиан Леви-Райчинова, която е кръстник на конкурса „Небесни меридиани“. Стотици автори на различна възраст се решиха да покажат таланта си, изпратиха стихове и разкази, песни, рисунки, рецитации, за да участват конкурса – ние ги забелязахме и ги отличихме“.

Весела Райчинова представи и другите членове на своя екип: Диана Ангелов, Дилян Димитров и Диана Стоименова. Подчерта, че винаги до нея е актьорът Симеон Владов.

Акцент в програмата беше награждаването в конкурса „Небесни меридиани“. Боян Ангелов награди с Голямата награда на Съюза на българските писатели Драгомир Мирчев и Милка Николова (раздел „Поезия“), отбелязвайки, че по време на Втората световна война СБП, чийто председател тогава е бил Елин Пелин, излиза с петиция против Закона за защита на нацията и застава в защита на българските евреи.

От името на Общество „Димчо Дебелянов“ Анжела Димчева връчи две Специални награди на Ани Венелинова и Симона Василева (раздел „Проза“).

Специален гост на проявата беше Райна Манджукова – директор на Изпълнителна агенция на българите в чужбина. Тя приветства участниците с думите: „Нашата институция изгражда връзката с българите в чужбина. Тя трябва да бъде преди всичко човешка. Затова подкрепяме множество фестивали, форуми, семинари. Вашият фестивал е един от бисерите, които ни вдъхновяват. Господ ни е разделил и ни е пръснал по целия свят. Повече от 3 милиона българи са навън. Не можем да си позволим да забравим за тях. Дори един българин да има някъде, ние сме длъжни да подадем ръка. „Българска душа на Святата земя“ събира българите от чужбина с други българи от чужбина – това беше моя мечта и сега се осъществява“.

Публиката видя мултимедия със стихове от Вергиния Илиева, както и наградени картини от раздел „Изобразително изкуство“. В раздел „Художествено слово“ бяха излъчени рецитациите на Светлин Трендафилов и Пламен Трифонов. Публиката се наслади на видео изпълнение на Дефне Мустафа, носител на „Гран при“ в раздел „Песен от български филм“. На живо взеха участие Добрин Добрев Финиотис със странджанската песен „Севдим Севдо, малка моме“ и Ралица Атанасова от ансамбъл „Филип Кутев“.

Актьорът Симеон Владов изнесе рецитал по творби на участниците под акомпанимент на пиано, дело на Вивиан Леви-Райчинова и Румен Михалев.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"