За шамар на лекар, учител, полицай - 5 г. зад решетките (обзор)

“Обединени патриоти” предлагат промени в Наказателния кодекс

Наркотестовете на КАТ също да са доказателства

Валери Симеонов: Дядо Мраз, Снежанка малка, идват с бокс и с бухалка

До 5 години да лежи в затвора всеки, който нанесе лека телесна повреда на медицинско лице, учител, полицай, съдия, прокурор, митничар, лесничей и други служебни и длъжностни лица. Такова предложение за промяна на Наказателния кодекс внесоха от “Обединени патриоти”.

Завишаването на наказанието е в два текста от закона. Първият предвижда от 1 до 5 г. затвор за леки случаи - шамар, блъскане, бутане, дърпане и т. н. Патриотите предлагат горната граница да остане, а минимумът да се увеличи от 1 на 2 години. Вторият текст е за случаите, когато са причинени болки или страдания, но без разстройство на здравето - тоест, налице е побой. Сега наказанието е до 3 години, а вносителите предлагат да стане до 5 години. В същото време да се увеличи и минимумът при присъдите за тежка телесна повреда - от 5 до 15 г. да стане от 7 до 15 г., както и за средна телесна повреда - от 3 до 10 г. да стане от 5 до 10 г.

От името на групата заместник- председателят на парламента Валери Симеонов мотивира предложението за поправки на НК със зачестилите нападения над лекари, сестри и други медицински лица. Най-фрапиращи от тях са извършени през последните две години, което означавало че наказанията по сегашните текстове са недостатъчни.

“Задава се Весела Коледа и Щастлива Нова година. За съжаление, можем да олицетворим тези празници с краткото стихче: “Дядо Мраз, Снежанка малка, идват с бокс и с бухалка”, демонстрира пред журналисти поетичните си наклонности Симеонов, независимо, че темата бе изключително сериозна.

Също днес депутати от различни групи, сред които и ГЕРБ, внесоха и друг проект за поправка в НК, свързан с наркотестовете, които от КАТ правят на шофьорите на пътя. Целта е и те, а не само кръвните проби, да се приемат за доказателства, тъй като полевият тест открива съдържание на дрога в слюнката на водача, показващо, че той е под въздействието на опиати.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"