Завета на социализма изкопаха в Лом

„Вечно да пламти във вашите сърца огънят на революцията, който Великият октомври запали“, завещават строителите на комунизма.

Завещанитето на стрителите на комунизма, отправено преди 40 години към бъдещите поколения, отвориха в Лом в деня на стогодишнината от Великата октомврийска социалистическа революция. За изненада на стеклите се граждани, историци и привърженици на лявата идея, бетонното ложе на посланието не се даде близо два часа на ударите с кирка и чук и работата продължи до тъмно. Чак след като с мощно канго бетонът бе разбит, посланието бе извадено и прочетено пред оредялата вече публика.

“Вечно да пламти във вашите сърца огънят на революцията, който Великият октомври запали, завещават строителите на комунизма.

“Отдавайне сили и знания за славата и могъществото на Родината”, препоръчват те, но и наставляват: “На първия зов на комунистическата партия, застанете под бойните є знамена за защита на мира и комунизма”. В края на завета към поколенията има призив днешните българи да бъдат навеки верни на българо-съветската дружба и с всеки удар на сърцето да утвърждават комунизма.

Словата, писани преди 40 години, развълнуваха до сълзи белокосите ломчани и предизвикаха скептични усмивки сред по-младите. Завещанието бе предадено за съхранение в историческия музей на Лом.

Инициативата за послание към хората, които според комунистническите агитатори през XXI век щели вече да живеят в епохата на пълно равенство и брадство, взникнала през есента на далечната 1977 година. Тогава се състоял грандиозен митинг на основно ремонтирания площад с ново име “Дружба”.

Написаният завет бил пъхнат в капсула, положен в земята край Дунав, а отгоре излели здрав бетон. На мраморна плоча изсекли поръката заветът да бъде отворен точно век след социалистическата революция в Русия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Любомир Йорданов

Този уебсайт използва "бисквитки"