Задържани след 7 октомври палестинци са били подлагани на системни изтезания, твърди доклад на ООН

Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека публикува днес доклад, в който се посочва, че палестинците, задържани от израелските власти след нападенията от 7 октомври, са били подложени на уотърбординг (форма на изтезание, при която вода се излива върху плат, покриващ цялото лице на обездвижен пленник бел. ред.), лишаване от сън, удари с електрошок, пускане на кучета и други форми на мъчение и малтретиране, предаде БТА.

В доклада се казва, че към края на юни израелската служба за затворите е държала повече от 9400 "задържани за сигурност" лица, като някои от тях са били държани тайно, без достъп до адвокати или спазване на законните им права.

В резюме на доклада, основано на интервюта с бивши задържани лица и други източници, се осъжда "зашеметяващият" брой на задържаните – включително мъже, жени, деца, журналисти и правозащитници – и се казва, че подобни практики пораждат опасения за произволни арести.

"Свидетелствата, събрани от моята служба и от други структури, показват редица потресаващи действия, като например уотърбординг и пускане на кучета срещу задържаните, наред с други действия, в грубо нарушение на международното право в областта на правата на човека и международното хуманитарно право", заяви в изявление върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк.

Констатациите в доклада, който е един от най-обширните по рода си, могат да бъдат използвани от прокурорите на Международния наказателен съд, които разследват престъпления, извършени във връзка с атаките на палестинската въоръжена групировка "Хамас" от 7 октомври и продължаващата жестока военна кампания на Израел в ивицата Газа.

През май главният прокурор на Международния наказателен съд поиска издаването на заповеди за арест на лидерите на Израел и на "Хамас", в това число и на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, за извършването на военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на конфликта в крайбрежния анклав и на територията на Израел.

В текста се посочва също, че задържаните са били отведени от ивицата Газа, Израел и Западния бряг, и се казва, че Израел не е предоставил информация за съдбата или местонахождението на голяма част от тях, като се добавя, че на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) е отказан достъп до обектите, в които те са държани, отбелязва АП.

"Задържаните казват, че са държани в подобни на клетки помещения, събличани са голи за продължителни периоди от време и са носели само памперси. В техните показания се разказва за продължително връзване на очите, лишаване от храна, сън и вода, както и за удари с електрошок и изгаряне с цигари", се казва в резюме на доклада. 

"Някои от тях твърдят, че върху тях са били пускани кучета, а други – че са били подложени на уотърбординг или че ръцете им са били връзвани и са били окачвани на тавана", сочи докладът. "Някои жени и мъже разказаха и за сексуално и основано на пола насилие", се казва още в текста.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"