Задържат минималната заплата на 780 лв.

Дават още 3,5 млн. лв. за профилактика и рехабилитация

Обезщетенията според доходите

Минималната заплата да не бъде вдигана от 1 юли 2023 г. ще предложи служебното правителство, стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Предложението на кабинета е минималната заплата да остане 780 лв. до края на декември.

В Кодекса на труда е записана формула, според която от началото на 2024 г. минималната заплата трябва да бъде 50 на сто от средната за страната. Не отдавна служебният министър на финансите Росица Велкова заяви, че за 2024 г. минималната заплата се предвижда да стане 940 лв.

В проекта на бюджет на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2023 г. е предложено увеличение с 3,5 млн. лв. на средствата, които могат да бъдат ползвани за профилактика и рехабилитация на осигурените граждани, обясни министър Лазаров. По думите му това ще обхване около 5 хил. души през тази година.

В бюджета на ДОО за тази година е предвидено увеличение и на разходите за обезщетения за временна неработоспособност поради повишението на доходите, върху които хората са осигурени.

 

Надниците за час работа нараснаха с 15,5%

В България дават 8,2 евро за час, а в Люксембург - 50,7 евро

 

Разходите за един част труд в България са 8,2 евро, при 43,5 евро в Белгия и 40,8 евро във Франция.

България е сред страните, в които разходите на фирмите за труд са нараснали най-много през миналата година. Въпреки това, надниците в България остават най-ниските сред страните от ЕС, показват данни на Евростат.

В България разходите за един част труд на нает работник през миналата година са нараснали с 15,5% до 8,2 евро. По-голямо е увеличението на разходите за труд в Унгария - с 16,4%, а след нас са Румъния (+12,3%) и Полша (+11,7%). Най-малко е увеличението на разходите за труд в Италия, Малта и Финландия - по 2,3% във всяка от тези страни.

Но ако погледнем колко струва наемането на човек в България, страната ни е далеч назад от останалите държави от ЕС. Средно за страните от ЕС един час труд струва на бизнеса 30,5 евро. Най-близо до нас са Румъния (9,5 евро на час), Унгария (10,7 евро), Хърватия (12,1 евро), Латвия (12,2 евро) и Полша (12,5 евро). Най-високи са разходите за труд в Люксембург (50,7 евро), Дания (46,8 евро), Белгия (43,5 евро) и Франция (40,8 евро).

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"