Заловиха злато за над 10,6 милиона лева

Разкрит е контрабанден канал към Турция и Европа

Службите ни следили нелегалното ни трасе от месеци

13 часа вадели изделията от благороден метал

Службите ни разбиха канал за контрабанда на злато от Европа през България към Турция. Митничари на “Капитан Андреево” заловиха вчера близо 125 килограма в кюлчета, накити, слитъци, монети от благородния канал. Стойността им е 10,6 млн. лв. Това е рекордно количество, залавяно на границата в последните 40 години. Операцията е осъществена в координация и взаимодействие между ДАНС, МВР-Гранична полиция, агенция “Митници” и прокуратурата.

Част от златото било извадено от арматурното табло, където трябва да е въздушната възглавница.

За трафика е задържан 47-годишен старозагорец, който пренасял златото в колата си. Прокуратурата му е повдигнала обвинение за опит да пренесе през границата множество предмети от златни изделия.

Каналът за контрабанда съществува от няколко месеца, заяви вътрешният министър Атанас Илков. “Най-вероятно благородният метал, който се пренася в Турция, се връща по същия канал в Европа вече с готови изделия, които вече се предлагат на европейския пазар”, допълни той. Тайникът, в който са съхранявани златните предмети, е бил изключително добре маскиран в автомобила. 13 часа е отнело на разследващите да стигнат до него. Златото било в тайник в арматурното табло, на мястото на въздушната възглавница.

“Златните кюлчета са с изключително високо съдържание и от различен грамаж. Става въпрос за предмет на контрабанда, който е бил укрит в автомобил с българска регистрация. Гражданинът е задържан. Предстои да му бъде внесено искане за задържане под стража”, заяви окръжният прокурор на Хасково Иван Стоянов.

Георги Георгиев, зам.-председател на ДАНС, каза, че каналът е в полезрението на органите от няколко месеца. Шофьорът-муле съдействал на институциите в хода на разследването. С него в колата е имало още един мъж с българско и турско гражданство. Очаква се в следващите дни службите да стигнат и до организаторите на “златния” канал.

Само в рамките на година златото поскъпна с над 32 на сто. За пет години цената на златото е нараснала с над 66%. Но за по-дълъг период от време, например 20 години, златото е поскъпнало близо шест пъти. Цената на благородния метал на международните борси вчера бе над 2500 долара за тройунция. Една тройунция е трийсет и един грама. Заради цените, централните банки се надпреварват да купуват злато, някои дори с тонове. Според специалисти цената му ще продължи да расте.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"