Задържаха мъж, гласувал два пъти - със своята и с личната карта на жена си

 Избирател на 39 години от новозагорското село Коньово бе задържан от полицията, защото е гласувал два пъти на изборите за президент – веднъж с личната си карта, както е по закон, и втори път с личната карта на жена му. Информацията бе потвърдена пред „Труд“ от ОД на МВР и РИК – Сливен.
В Коньово е разкрита една-единствена избирателна секция. Първия път избирателят влязъл около 11,30 часа. Дал си личната карта. Гласувал с машината. Пуснал разписката в кутията. Подписал се, взел си личната карта и излязъл.  След 20-ина минути отново се върнал. Пак представил лична карта. Отишъл до машината, гласувал. Пуснал разписката в кутията. Наредил се да се подпише и да прибере личната карта, но служителка от комисията реагирала: „…Ама вие не сте жена!“. „След това веднага е подаден сигнал до полицията“, заяви адвокат Минко Стефанов, говорител на Районната избирателна комисия, която извърши проверка на място.
От полицията съобщиха, че на сигнала са се отзовали екипи от Нова Загора. Нарушителят е бил задържан.  Струпали се хора. Пристигнала и жената, чиято лична карта е била използвана. Оказало се, че тя е съпруга на извършителя. Дошла да го търси, защото се бил забавил. Питала защо са го отвели и я оставили сама с децата. 
Съставът на секционната комисия в Коньово е от 9 души, излъчени от шестте парламентарно представени партии. Всеки от членовете има конкретни задачи, свързани с избирателите. Запознати с организацията заявиха, че личната карта на избирателя са приема от двама души, от различни политически партии. Целта е да има взаимен контрол.  По неофициална информация, нарушителят е успял в пълен разрез със закона да гласува два пъти и с две различни карти, тъй като по това време в секционното помещение е имало само трима членове на комисията.  Други източници твърдят, че е имало моменти, през които в помещението е оставал само по един член на комисията. Дали това е така, ще стане ясно от доклада, който ще бъде изготвен от РИК и от разследването по образуваното досъдебно производство.  Ще се уточнява кои са отговорните лица, допуснали нарушението. Отговорност ще бъде потърсена и от председателя на комисията заради това, че не е упражнил контрол и спазването на определения ред.  Едно от първоначалните обяснения от секционната комисия било, че избирателите не можело да се разпознават заради предпазните маски. 
Работата по случая продължава.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"