Заловиха 400 кг хероин, скрит в битумни ролки (обзор)

Акция на пристанище Варна-запад

Пратката пристигнала с кораб от Дубай, арестувани са бизнесмен и митничар

Стоката била произведена в Иран

Контрабанда на над 400 кг хероин разкриха митничари и полицаи във Варна. Дрогата пристигнала на 7 февруари в пристанище Варна-запад с кораб от Дубай. Част от товара му били 4 контейнера с 400 рула битумни ролки, произведени в Иран и предназначени за България. При проверка митничарите забелязали в три от контейнерите 71 рула, които се различавали по цвят и надписи от останалите. Последвал детайлен оглед с рентген и митническо куче. При него били открити изрязани в ролките тайници, натъпкани с 487 пакета с хероин с общо тегло 401,468 кг.

Стойността му е между 26 и 36 млн. лв. и ще бъде уточнена от назначената експертиза за процентното съдържание на активната съставка на наркотика, съобщи апелативният прокурор Владимир Чавдаров, който даде брифинг с представители на ГДБОП и митницата. Чавдаров припомни, че оценката е за нуждите на наказателното производство, а пазарната цена на дрогата е 2-3 пъти по-висока.

За контрабандата са задържани двама души - 35-годишният собственик на шуменска фирма, която е вносител на ролките и 45-годишен служител на митницата в Търговище. Доказателства за участието им в схемата са събрали служители от сектор “Борба с организираната престъпност” в рамките на образуваното от Варненската окръжна прокуратура досъдебно производство по случая.

Двамата са в ареста за 72 ч, предстои прокуратурата да внесе в съда искане за задържането им под стража. Повдигнати са им обвинения за пренасяне през границата на България на наркотици, за което законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 15 г. и глоба от 100 000 до 200 000 лв.

Според разследващите хероинът вероятно не е бил предназначен за българския пазар, а крайната му дестинация предстои да бъде установена.

Иван Гешев: Браво за добрата работа на колегите

Главният прокурор Иван Гешев и шефовете на ГДБОП и Агенция “Митници” пред заловената пратка с хероин, която едва се събра в голяма стая.

“Задържано е огромно количество наркотици - близо 400 кг. хероин на стойност около 32 млн. лв. Браво за добрата работа на колегите от ОП-Варна, ГДБОП и Агенция “Митници”, които отново защитиха нашите деца. България показва, че е солидна преграда срещу наркоразпространението”. Това написа главният прокурор Иван Гешев. Той посети централата на агенция “Митници” в София, където заедно с директора Георги Костов и шефа на ГДБОП Любомир Янев обсъдиха успешната операция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"