Западен десант в Скопие за референдума

Генсекът на НАТО агитира за подкрепа на сделката за името с Атина

Президентът: НАТО и ЕС не трябва да са алиби за лош договор

Генсекът на НАТО Йенс Столтенберг призова македонците да одобрят споразумението с Гърция за новото име на страната си, за да може тя да стане член на пакта, предаде МИА.

“Ако споразумението бъде одобрено, ще бъдете приети в НАТО. Надявам се следващата ми визита тук да е вече в членка на алианса”, обяви Столтенберг в Скопие, където се срещна с ключови държавни лидери.

“Искаме да видим вашата страна успяла. Само народът ви може да реши как да извърви този път - вашето бъдеще е във вашите ръце, докато ние ви чакаме в НАТО”, каза Столтенберг след разговорите си с премиера Зоран Заев. Той пък от своя страна увери госта, че референдумът на 30 септември за новото име на Македония ще бъде “още едно успешно предизвикателство”.

В доста по-остър тон се изказа президентът Георге Иванов, който също разговаря със Столтенберг. Иванов припомни, че Македония е изпълнила критериите за членство в НАТО през 2008 г. и оттогава има активен принос в международните мироопазващи мисии, като с това е заслужила мястото си в НАТО без нуждата от допълнителни условия. “Вярвам, че истинското място на Република Македония е в ЕС и НАТО и аз ще продължа да защитавам нашите стратегически цели”, каза още президентът. Като противник на постигнатото от правителството на Зоран Заев споразумение с Атина за името “Република Северна Македония”, Иванов подчертал, че ЕС и НАТО в никакъв случай не трябва да бъдат алиби за един лош договор.

След посещението на Столтенберг Скопие посреща утре Себастиан Курц - канцлер на Австрия, която председателства ЕС, а в събота на визита в Македония пристига канцлерката Ангела Меркел.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"