Западът и Русия изглежда готвят мащабна размяна на затворници

Правили са го и през Студената война

Опозиционери изчезнаха от руските затвори, в САЩ заличиха осъдени руснаци

Тече тайна подготовка за размяна на затворници между Русия и Запада - все повече знаци показват това, според руски и западни издания. 

Съобщения за изчезването на политически затворници от местата за лишаване от свобода в Русия започнаха да пристигат през уикенда. Към днешна дата са известни 9 такива случая. Всички са с присъди за оскърбяване или за публикуване на невярна информация за руската армия и/или обвинени в екстремизъм. Осъдени са по новото руско законодателство, което действа след началото на войната в Украйна.

Сред тях са Иля Яшин, Олег Орлов – съпредседател на правозащитната организация „Мемориал“, Лилия Чанишева – бивш директор на Фонда за борба с Корупцията (организация, основана от покойния Алексей Навали и обявена от екстремистка от официалната руска власт) в Уфа, художничката Александра Скочиленко.

Опозиционерът Владимир Кара-Мурза изчезна преди дни от руска колония в Омск. "Ройтерс" цитира служители на руската затворническа администрация, според които той е бил преместен на друго място.

Днес стана известно, че специален полет на авиокомпания "Россия" е излетял от Омск за Москва. Това съобщи адвокат Вадим Прохоров, като уточни, че самолетът е излетял за столицата в 16:00 часа. Не е известно със сигурност дали Кара-Мурза е на борда. През април 2023 г. съдът осъди политика на 25 години затвор по статии за „държавна измяна“, „фалшификати“ за армията и сътрудничество с „нежелана организация“.

Владимир Кара-Мурза

Също така на 31 юли администрацията на мордовската колония, където се намира американецът Пол Уилън, не отговори на исканията на адвокати да се запознаят с неговото състояние и местонахождение. Бившият американски морски пехотинец излежава 16-годишна присъда в Русия по обвинения в шпионаж.

На 26 юли журналистката на RusNews Мария Пономаренко не се явни по наказателно дело за „нападение“ срещу служители на колонията, в която е настанена. Адвокат Дмитрий Шитов каза, че все още не знае къде е клиентката му и какво се случва с нея.

В същото време информация за няколко руснаци изчезна от базата данни на американските затвори. По-специално, адвокат Игор Слабих обърна внимание на Александър Виник, обвинен в пране на 4 милиарда долара чрез борсата за криптовалута VTS-e. Той също така не успя да намери информация за бизнесмена Владислав Клюшин, който е помогнал на Кремъл в областта на наблюдението на медиите и социалните мрежи. В САЩ той  излежава деветгодишна присъда по обвинения в хакерство и търговия с вътрешна информация. 

Освен това РИА Новости не откри  в американската база данни информация за Максим Марченко, който е в затвора за контрабанда на микроелектроника в Русия в заобикаляне на санкциите, и Вадим Конощенко, предполагаем служител на ФСБ, обвинен в незаконен износ на технологии с двойна употреба за Руската федерация и прането на пари.

"Мащабна размяна на затворници между Русия, САЩ, Германия и Беларус ще се състои в близките часове", съобщава словенският телевизионен канал N1. Според него шпионите от службата за външно разузнаване на Русия СВР Анна и Артем Дулцев ще бъдат дадени на Москва. Те бяха задържани в Словения през януари 2023 г. Те живееха в страната с аржентински паспорти под имената Лудвиг Гиш и Мария Майер.

Преди ден президентът на Беларус Александър Лукашенко помилва германския гражданин Рико Кригер, който беше осъден на смърт по обвинение в извършване на терористичен акт - експлозия на железопътна линия.

Член на Съвета по правата на човека към президента на Русия Ева Меркачева предположи, че всички тези събития са връзки в една верига. „Може ли това да е групов обмен? Всичко е възможно. Това никога не се е случвало в историята на съвременна Русия, но в съветската история да“, написа тя.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"