Запис сваля имунитета на Радостин Василев (обзор)

Прокуратурата разследва опит за принуда

Депутатът от ПП-ДБ миналото лято заплашил своя колежка, останала в ИТН

Опитва да се изкара жертва

От Софийска градска прокуратура (СГП) предложиха на главния прокурор Иван Гешев да да внесе мотивирано искане до 49-ото Народно събрание за сваляне на имунитета на Радостин Василев, депутат от коалиция “ПП-ДБ”.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел “Специализиран” към СГП във връзка с образувано на 26 юли 2022 г. досъдебно производство. Магистратът сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане на Василев като обвиняем за престъплението опит за принуда. Според член 143, ал. 1 от Наказателния кодекс “който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години”.

Делото е било образувано миналото лято за това, че на 13 юни 2022 г. Радостин Василев направил опит чрез заплашване да принуди народния представител Христинка Иванова противно на убежденията и волята є да напусне парламентарната група на “Има такъв народ” и изобщо да си подаде оставката като депутат в 47-ия парламент.

Тези събития се разиграха, когато партия ИТН оттегли подкрепата си от кабинета на Кирил Петков, в който Василев бе министър на спорта. Тогава Василев обяви, че петима депутати от ИТН се отцепват от групата и застават зад злощастния кабинет. А на пресконференция шефът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов пусна запис на телефонен разговор, в който ясно се чува как Радостин Василев се кара на плевенската депутатка Христинка Иванова, как я заплашва, че ще ѝ прати хора, ако не се съгласи да отстъпи място на следващия негов човек в плевенската листа.

Днес Василев каза, че е готов сам да се откаже от имунитета си и за своя защита избра нападението като атакува прокуратурата и главния прокурор. Вече като депутат от ПП-ДБ той се изкара жертва на политическо преследване. И обясни, че същата сутрин се бил показал по някакъв телевизор, за да подкрепи проектите на Крум Зарков и Надежда Йорданова.

 

Главният прокурор Иван Гешев: Василев да се нареди на опашката от фенове

 

“През последните 3 години кой не е казал остри думи по мой адрес? Заплашват ме олигарси, мутри, журналисти... Г-н Радостин Василев да се нареди на опашката, много е дълга опашката от фен клубове.” Това каза в Бургас главният прокурор Иван Гешев по повод изявленията на Радостин Василев, че прокуратурата била политическа бухалка. “Извинявайте, не искам да профанизирам разговора. Единственото, което мога да коментирам и то е доста тъжно, защото да решаваш личните си проблеми с атаки срещу институциите показва липсата на държавност. Не съм запознат с искането за имунитет на Софийска градска прокуратура, ще се запозная в понеделник и тогава ще имам становище, но това е една рутинна процедура, която многократно съм изпълнявал”, каза още главният прокурор.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"