Заплашиха САЩ с международна спортна изолация заради случая с допинга на китайските плувци

Президентът на Световната антидопингова агенция (WADA) Витолд Банка заплаши САЩ и Американската антидопингова агенция (USADA) със спортна изолация. По време на сесията на Международния олимпийски комитет (МОК) в Париж ръководителят на организацията предупреди, че ако конфликтът около допинг делото на китайските плувци се развие, САЩ ще бъдат временно изолирани от спортната сфера. Това, каза той, ще окаже сериозно влияние върху американския спорт като цяло. Банка добави, че сътрудничеството с правоприлагащите органи на други страни доказва, че „САЩ са огромен пазар за продажба и разпространение на допинг“.

USADA заяви, че разследването е открито, тъй като на WADA не може да се вярва, съобщиха руски медии. 
На 20 април 2024 г. се появи информация, че забраненото вещество триметазидин е открито в пробите на китайски плувци, състезаващи се през 2021 г. От КНР подчертаха, че следи от наркотика са открити на кухненската маса на хотела, където са нощували спортистите. WADA също счете посочените доказателства за недостатъчни за наказание, така че плувците бяха допуснати до участие в Олимпийските игри в Токио. По-късно изпълнителният директор на USADA Травис Тайгарт обвини WADA, че крие истината.
Представители на Асоциацията на летните олимпийски международни федерации (ASOIF) заплашиха Съединените щати със загуба на домакинство на международни турнири на фона на разследването.

ASOIF отбеляза, че настоящата позиция на американската страна може да подкопае независимостта и авторитета на WADA, както и доверието на други страни в правилата, установени от агенцията. Беше подчертано, че намесата на САЩ по този въпрос може да застраши личната безопасност на спортистите.

Изпълнителният директор на USADA Травис Тайгарт обвини WADA и китайската агенция CHINADA в укриване на информация. По-късно Съединените щати поставиха под съмнение независимостта на прокурора, назначен да разследва случая. Президентът на Американската антидопингова агенция Тайгарт отговори на заплахите на шефа на Световната антидопингова агенция, призовавайки за реформи в WADA и обвини Международния олимпийски комитет (МОК), че се отказа от заплахи в опит да заглуши недоволните от действията на агенцията. „WADA се нуждае от реформа, за да стане истинският глобален пазач, от който се нуждаят чистите спортисти“, каза той.

 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"