Започва възстановяването на засегнатите от пороите улици във Варна

Започва спешното възстановяване на настилките в най-засегнатите от пороите участъци от улиците във Варна, съобщиха от общината след заседание на кризисния щаб за изпълнение на плана за защита при бедствия. 

Докладите на районните кметства и селата в общината показват, че най-големи щети има в северната част от район „Приморски“, където по данни на НИМХ са паднали 80 л/кв. м дъжд. Отнесен асфалт и натрупване на наноси има в кв. „Виница“ и в курорта „Св. Св. Константин и Елена“. В останалите райони и селата се налага почистване на наноси по някои от улиците, както и на шахтите. Приоритетно ще бъдат извозвани струпани земни маси и отломки от асфалт. Ще се акцентира и върху почистването на шахтите, ремонта на разрушени пътни настилки, като паралелно ще продължи резитбата на опасни клони.

Бурята е отнесла в морето решетката на Шокъровия канал, която при първа възможност ще бъде извадена, за да не се оттичат отпадъци в зоната пред Офицерски плаж.  

Членовете на щаба гласуваха план за действие, който включва писмено искане до Камарата на строителите за предоставяне на информация за единичните цени на различни дейности. Предстои да бъде сключено споразумение с пътностроителните фирми, включени в Общинския план за защита на населението при бедствия и аварии, като ще бъдат привлечени и други компании, които имат ресурс за действие в подобни ситуации.

На следващото си заседание след анализ на изготвените доклади и снимков материал,  щабът ще вземе решение дали да бъде разширен обхватът на частичното бедствено положение, което към момента засяга само район "Приморски".

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"