Започват летните експедиции на търновските пещерняци

Към проучванията се присъединяват и седем ученици от Клуба по спелеология

Започват летните експедиции на пещерняците от ТД „Академик” и на учениците от Клуба по спелеология при Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново. Посещенията ще стартират от Търновските височини, където преди месец са локализирани нови ниши. Това обяви председателят на пещерен клуб „Дервент” Евгени Коев.

В програмата са включени участие в националната експедиция в района на Марина дупка край Трявна, обхождания на землищата на селата Мусина и Емен, както и наблюдения на карстови образувания в района на Балван и Ново село. Към проучванията ще се присъединят седем ученици от Клуба по спелеология както и бивши възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм.

„Експедициите имат практическа насоченост. Правим комплексни наблюдения на водите в карстовите райони. Отбелязваме какво е влиянието на човешката дейност върху оттока на водите, колониите на прилепите, правим документиране на пропастите и пещерите за обща информираност на местното население”, коментира Евгени Коев.

Очаква се до края на месец август изследователите да работят за поредна година и в Скалните манастири до русенското село Иваново.

Традиционно спелеолозите ще подкрепят организацията и провеждането на нощния туристически поход от Прохода на републиката до Шипческия проход. Пешеходният тур по билото на Стара планина ще се проведе тази година на 30 юни.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"