Започнаха Празниците в Долината на тракийските царе

Доц. Даниела Стоянова получи наградата „Александър Фол“

Доцент Даниела Стоянова е носител на тазгодишната награда на името на известния ни траколог Александър Фол. Отличието се присъжда за принос в проучването и популяризирането на тракийското наследство в Казанлъшката долина. То бе връчено на официална церемония при откриването на 19-те Празници в Долината на тракийските царе, които общината организира ежегодно, съобщиха от местната администрация.

Доц. Стоянова е ръководител на катедрата по археология в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Научните й интереси са фокусирани в изучаването на Източното Средиземноморие от архаичната, класическата, елинистическата и римската епоха. Даниела Стоянова има над 100 научни публикации, ръководила е ред археологически проучвания.

Тази година за първи път бе връчена и още една награда за принос в развитието на тракологията и археологията, както и за цялостен принос в популяризирането на тракийската култура. Отличието е учредено от настоятелството на Старозагорската опера по инициатива на директора й Огнян Драганов. Очаквано неин носител стана Меглена Първин, археолог и главен уредник на Исторически музей „Искра“ в Казанлък. Първи се ползва с уважението на научната общност заради експертната си работа. Тя успя да приобщи съмишленици от различни области на изкуството за популяризиране на тракийското наследство.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"