Заради българите в РСМ: Берлин се скара на Тимчо Муцунски

Обсъждат промени в конституцията

Вписването на българите в конституцията на Северна Македония е последната стъпка за отваряне на преговорния процес с ЕС. Това е заявила германската министърка на външните работи Аналена Бербок на колегата си от Скопие Тимчо Муцунски, информира “Дойче веле”.

“Знаем колко е трудно да се направят конституционни промени в демокрациите и поисках това по време на последното ми посещение в Северна Македония. Но по това време имаше предизборна кампания и разбрах, че тази стъпка тогава не е възможна. Сега има избори в България и след това ще има възможност, която трябва да се използва”, е заявила Бербок.
Бившият външен министър на РСМ Буяр Османи пък посочва в интервю за ТВ 21, че промените в конституцията трябва да бъдат гласувани, в противен случай дебатът ще бъде върнат към този за “идентичността, езика и историята”, съобщава на сайта си медията.

Бившият първи дипломат на Скопие предлага промените в конституцията да бъдат гласувани веднага, а в Закона за прилагане на конституцията да бъде добавена клауза, че парламентът може да прекрати действието им, “ако през следващите пет години България продължи да възпрепятства Северна Македония за неща, които нямат нищо общо с Европейския съюз”.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"