Заради нарастващото напрежение: САЩ изпращат допълнителни сили в Близкия изток

Съединените щати изпращат малък брой допълнителни войски в Близкия изток предвид ескалацията на напрежението между Израел и групировката Хизбула в Ливан. Това съобщи Пентагонът в понеделник, отказвайки да уточни точния брой или мисията на разположените сили, съобщава Reuters.

"Като предпазна мярка, ние изпращаме малък брой допълнителни американски войници, за да подсилят нашите сили, които вече са в региона", каза пред репортери генерал-майор от ВВС Патрик Райдър, който е говорител на Пентагона.

След близо година война срещу Хамас в Газа, Израел насочва вниманието си към северната си граница, където Хизбула изстреля ракети срещу Израел в подкрепа на своя съюзник Хамас. Израелските военни удариха Хизбула в Южен Ливан, източната долина Бекаа и северния регион близо до Сирия в понеделник в най-мащабните си удари досега. Израелски удар късно в понеделник в южните предградия на ливанската столица беше насочен към високопоставения лидер на Хизбула Али Караки, ръководител на южния фронт, каза източник от сигурността пред Reuters. 

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън се опита да овладее конфликта в Газа и многократно е призовавала кризата на границата между Израел и Ливан да бъде разрешена по дипломатически път. Този призив за дипломация беше подчертан от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин в ежедневните разговори с израелския министър на отбраната Йоав Галант.

Експертите се съмняват дали Иран ще остане настрана, ако съществуването на ливанската Хизбула е застрашено и казват, че американските войски също могат да се окажат на прицел в Близкия изток, ако избухне регионална война.

В разговора им в неделя Остин предложи външни участници да не се намесват в конфликта.

"Държавният секретар даде ясно да се разбере, че Съединените щати остават готови да защитят американските сили и персонал и са решени да възпрат всички регионални участници да се възползват от ситуацията или да разширят конфликта", се казва в изявление на Пентагона.

Тези американски способности включват ударната група на самолетоносача Ейбрахам Линкълн, изтребители и противовъздушна отбрана. "Днес имаме повече способности в региона, отколкото имахме на 14 април, когато Иран извърши атаката с дрон и ракети срещу Израел", каза Райдър. "Така че всички тези комбинирани сили ни дават опции да можем да защитим нашите сили, ако бъдат нападнати", подчерта той.

Райдър имаше предвид атаката на Иран с повече от 300 ракети и дронове, която причини "само скромни" щети в Израел благодарение на прехващанията на противовъздушната отбрана от Съединените щати, Великобритания и други съюзници в региона. Атаките от 14 април бяха първата директна атака на Иран срещу Израел.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"