Засилено присъствие на КФОР на моста над Ибър: Косовската полиция затвори няколко сръбски общини (ВИДЕО)

На главния мост над река Ибър в Косовска Митровица е засилено присъствието на членове на КФОР, като освен италианските карабинери, които са постоянно разположени на моста, има и членове на чешкия контингент, предаде Tanjug.

Войниците на КФОР са оборудвани за разпръскване на демонстрации и са образували кордон на моста, пишат сръбските медии. След вчерашните действия на косовската полиция за затваряне на сръбски общини, мисията на НАТО КФОР увеличи присъствието си на моста над Ибър.

На 30 август вечерта косовската полиция е нахлула в сградите на сръбските общини в Лепосавич, Косовска Митровица, Звечан и Зубин Поток, както и в болнично отделение на болница в Косовска Митровица, сградата, където се намират помещенията на Фонда ПИО ( Републикански фонд за пенсионно и инвалидно осигуряване), административния окръг Косово-Митровица и Центъра за социална работа. "Членовете на  косовската полиция все още са разположени пред сградите в северната част на Косовска Митровица, които щурмуваха и затвориха вчера", допълват сръбските медии.

Действията на Прищина бяха осъдено от мисията на ЕС в Прищина, както и от посолството на САЩ и посланиците на Германия, Великобритания и Франция.

Помощник-държавният секретар на САЩ по европейските и евразийските въпроси Джеймс О'Брайън поиска от министър-председателя на Косово Албин Курти да спрат "некоординираните и провокативни действия", които, според него, "влияят негативно на партньорството" между САЩ и Прищина.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"