Затвор за рецидивист, измамил трима пенсионери

Гастрольорът дебнел възрастните в дните на получаване на пенсиите

Рецидивист, измамил трима възрастни мъже от Търговище, като прибрал пари от пенсиите им, е осъден на 2 години лишаване от свобода. Решението е на Районния съд В Търговище, който е постановил измамникът да изтърпи наказанието при първоначален строг режим.

Измамите са станали през януари и февруари миналата година, когато рецидивистът И.Т., който гастролирал из страната, пристигнал в града и задебнал възрастни хора на оживени места. Датите не били избрани случайно, а били първите дни от раздаването на пенсиите. През януари И.Т. видял първия измамен близо до централна поща. Спрял го и го заговорил, обяснявайки, че го познава и има да връща пари на племенника му, с когото не може да се свърже. Помолил дядото да предаде въпросните 20 лв., които имал да дава. Човекът приел и извадил пенсията си, защото И.Т. нямал дребни пари и трябвало да му развали. В суматохата измамникът прибрал 4 банкноти по 50 лв.

През февруари И.Т. пак дошъл в Търговище в първите дни на получаване на пенсиите. Този път решил да действа в района на пазара. Пак пласирал схемата, че дължи 20 лв. на синовете на двама мъже, които пресрещнал един след друг. От първия успял да прибере 180 лв., като му пробутал 100 сръбски динара, които уж били евро и човекът трябвало да му върне левове. Вторият мъж се усъмнил, че банкнотата е фалшива, но докато я оглеждал мошеникът изчезнал с вече дадените 150 лв. от човека.

Измамникът признал и за трите случая и трябва да върне парите на възрастните хора. Дължи и близо 270 лв. за експертизи на полицията и такси на съда.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

И.Т. бил съден за кражби и измами на територията на Монтана и Ловеч и е действал в условията на опасен рецидив, става ясно от мотивите на съда в Търговище.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"