Затвор за шестима, замесени в ДДС-афера със захар

Присъди за банда “сладки дедесари”

Спецсъдът реши да бъдат конфискувани и част от имоти на трима от 13 осъдени за участие в престъпна група за укриване на данъци

Два часа четат съдебното решение 

Рекордна присъда от над 260 страници бе обявена в Специализирания съд по мегадело за ДДС-афера, наричана “сладките дедесари”.

“Виновен” - чуват 13 от 18-те подсъдими. Шестима от тях са осъдени да лежат в затвора за участие в организирана престъпна група за укриване на данъци. Тарторът не е сред тях, защото по думите на един от разследващите дълго е “стоял в една дебела сянка”, от която е направлявал нещата. Другите изгарят като бушони, сред тях и негов доверен човек, смятан за “дясната му ръка”.

Най-тежки присъди от по 6 г. лишаване от свобода са отредени за двама от подсъдимите - Красимир Пеев и Милен Владимиров.

Мариян Миланов, Пламен Митев и Йордан Палигаров са с наказания от по 5 г. затвор, а Пламен Тотев - с 4 г. Димитър Медаров и Димитър Арменов са осъдени на по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок, а останалите са с присъди от по 1 г. условно с 3-годишен изпитателен срок.

Петима, сред които и известният в Пловдив Хованес Манукян - Ончо, излизат “сухи” от съдебния процес. Засега. Предстои прокуратурата да реши дали да внесе протест с искане за отмяна на оправдателните присъди и за по-строги наказания за някои от останалите. Мотивите за решението на съда вероятно ще станат известни най-рано след месец. Според наш източник част от обвиняемите са направили признания и са съдействали на правосъдието, което вероятно се е отразило на присъдите им.

Делото нашумява след акция “Вносителите” на МВР през 2011 г. При нея са претърсени над десет адреса в 4 града, повечето в Пловдив. Иззети са папки с документи, кочани, тефтери, компютри, джиесеми. Следват арести. Един от търсените се укрива, обявен е за издирване. Шефът на пловдивската “Криминална полиция” по онова време съобщава, че е разкрита престъпна група, избягвала да внася ДДС в големи размери при доставки и разпространение на захар в страната. Дотогава задържаните нямат вземане-даване с полицията, но после един от обвинените става абонат на правосъдието.

Разследването се води от полицията и от Окръжната прокуратура в Пловдив. Проучени са купища документи, разпитани са 636 свидетели (рекорден брой за мащабите на делата по това време). Заради промени в закона, свързани с разследванията срещу организирани престъпни групи, делото е внесено не в пловдивския съд, а в Специализирания в София в първите дни на февруари 2013 г.

На старта става ясно, че само за първите 3 месеца са определени дати за 65 съдебни заседания. Няма точна информация колко са проведени до края, но може и да са стотици. Делото се проточва не само заради големия му обем и сложност. Веднъж, например, се налага то да бъде рестартирано заради смяна на член на съдебния състав, който според закона трябва да е неизменен от началото до края.

Освен за участие в престъпна група за невнесен ДДС, повечето подсъдими са признати за виновни и за т. нар. вторични престъпления. В случая - за избягване установяването или плащането на данъци в големи размери. Колко точно са щетите за държавния бюджет към момента никой не се наема да каже.

“В случая става дума за усложнена престъпна дейност и за деяния, извършени в различно съучастие през различни периоди, което затруднява да се определи точно с колко пари е ощетена държавната хазна”, обясни магистрат. Според различни източници вероятно щетите от всичко сторено са между 7,5 млн. и 10 млн. лева.

Най-общо схемата на действие е била свързана с вътреобщностни доставки на захар в рамките на ЕС. Идеята била сладката стока да се внася от съседни държави (Гърция или Румъния) като чрез фиктивни сделки и създаване на документи с невярно съдържание да се избягва плащането на данъци. По закон за вносителя не се начислява ДДС, но той се дължи при последващите продажби вътре в страната. Захарта в случая е внасяна на името на фирми от типа “липсващи търговци”. Те имитират продажби (по документи) към реални дружества, които в действителност не са купували захар. В резултат се формира незаконосъобразно данъчен кредит, чрез който реалните фирми стопяват дължимото ДДС.

Някои от участниците в групата са организирали международния транспорт на товарите, други се занимавали с ежедневния контрол и комуникации, а трети - с документите с невярно съдържание. Твърди се още, че част от внасяната захар е разхвърляна по търговски обекти в страната, вероятно без документи.
За разкриването на групата за около 3 месеца са използвани специални разузнавателни средства. После разследващите са проучвали данъчните книжа и фактурите с начислен данък по месеци за цялата 2010 г. и началото на 2011 г.

За последните две петилетки в страната са провеждани десетки акции срещу престъпни групи за данъчни измами, като доста от тях са свързани със сладкия бизнес. И в момента в спецпрокуратурата се водят такива ДДС дела. Част от тях вече са в съда и са пред развръзка.

Една от причините за огромния обем на присъдата по това “захарно” дело е, че в нея магистратите са длъжни да опишат всяка фактура, използвана при укриването на данъци. Съдебното решение е четено повече от два часа. В него се посочва, че трима от подсъдимите трябва да се разделят с част от имуществото си. Ако наказанията им бъдат потвърдени, в полза на държавата ще бъдат конфискувани части от техни имоти в София. Това наказание не е наложено на всички осъдени, тъй като по документи те не притежавали нищо.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"