Захариева: Не е вярно, че българо-македонската комисия се е разбрала за Средновековието 

Не е вярно, че Съвместната комисия между България и Северна Македония се е разбрала за Средновековието, ние няма да се поддадем на натиск. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод срещата с външния министър на Северна Македония Буяр Османи снощи. 

„Полетът на Буяр Османи минаваше транзит през България и кацна на летището в София. Поискаха да се видим снощи за кратко и проведохме работна среща. Говорихме за конкретния план, по който работим и заседанието на Междуправителствената комисия. Надявам се да постигнем съгласие по отношение на протокола за оценка за изпълнението до момента. На предстоящото заседание трябва да се одобри протокола за отчета на Комисията. Те днес и утре пак ще имат заседание, но няма кой знае какъв резултат до момента“, посочи Захариева.

„Говорихме за това, че няма напредък, а дори има отстъпление за тези 5 исторически личности, за които сме се разбрали. Това е един от съществените спорове. Това са текстове, които трябва да влязат в учебниците. Обявяването, че Комисията се е разбрала за Средновековието не е вярно. Те не са се разбрали за Средновековието дори още за тези периоди. Важно е да продължаваме диалога постоянно, важно е да имаме напредък там, където може“, каза още тя.

„Говорихме и за транспортен коридор номер 8, за който прекратиха обществената поръчка. Причините, които ми посочи той, бяха основателни, но трябва възможно най-скоро да я обявят пак. Коридорът започва от Италия и той е т. нар. Натовски коридор. Имаха такива намерения да изчакат да се смени правителството на България. Имаха някаква представа, че някой ще окаже натиск на България, но това няма да се случи. Това, което успяхме да постигнем през последните години, ясно им казахме какво трябва да направят по договор какво трябва да направят. Без разговори няма как да стане, въпросът е да си говорим честно. Като се разберем кога ще бъде датата на Междуправителствената комисия, заедно трябва да я обявим. Това им казах - да спрем през медиите да си говорим. САЩ винаги заявяват, че имат интерес на Балканите, а новата администрация - още по-голям. На натиск България няма да се поддаде от който и да било. Ние имаме интерес да работим с ЕС и САЩ и най-вяече със страните от Заадните Балкани, за да решим отворените въпроси“, каза Захариева.

„Г-н Радев може би не знае, но ние не работим с прессъобщения. Ние реагираме всеки път и не работим с прессъобщения. Едно прессъобщение яма да помогне на българите там. Ние работим за всеки случай, за който получим сигнал и настояваме за реакции. Истината е, че не трябва те всеки път трябва да чакат реакция от нас като в случая със запаленото българско знаме. Започва да се случва, но все още има какво да се желае“, допълни Захариева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"