Захарова: Днес в Украйна има истински неонацистки режим

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова нарече отцепването на Богоявленския манастир на Тернополска епархия от украинската полиция възмутително.

„Тези възмутителни действия още веднъж ясно демонстрират, че днес в Украйна има истински неонацистки режим, а неговото ръководство са фашисти, следващи заветите на своите „кумири“ от Третия райх“, написа Захарова в Telegram.

По-рано в понеделник Съюзът на православните журналисти съобщи, че полицията е отцепила манастира „Свето Богоявление“ на каноничната Украинска православна църква (УПЦ) в района на Тернопол в Западна Украйна, за да затвори манастира и да изгони монасите.

Съюзът също така публикува в канала си в Telegram изявления от манастира на УПЦ, според който той е на тази територия от 32 години, последният договор за наем с Държавния историко-архитектурен резерват Кременец-Почаев е сключен през 2018 г. за пет години. Документът е изтекъл на 3 септември 2023 г., а на 1 август манастирът е подал молба до Министерството на културата с молба за удължаване на договора за наем за пет години, но отговор няма. В изявление УПЦ също помоли резервата да не изгонва организацията, докато договорът за наем не бъде подновен, за което манастирът направи всичко възможно.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"