Захарова: ЕС трябва да се включи в разрешаването на палестинско-израелския конфликт

Европейският съюз трябва да се включи в процеса на разрешаване на палестинско-израелския конфликт, в противен случай милиони бежанци ще се насочат към територията на съюза. Това каза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в кулоарите на кръгла маса: „Русия – Турция: ролята на медиите в укрепването на сътрудничеството“, съобщават руски медии.

„И този, който сега трябва да участва основно в мирното уреждане, е Европейският съюз, защото ако сега не успеят да кажат една значима дума в подкрепа на политическия и дипломатически начин за разрешаване на ситуацията, милиони бежанци ще отидат в страните от Европейския съюз“, каза още Захарова.

„Изпращането на американски военни кораби в зоната на палестино-израелския конфликт ще доведе до по-голяма ескалация в региона”, заяви Захарова.

Според Захарова турският президент Реджеп Тайип Ердоган „съвсем правилно“ отбеляза, че изпращането на американски военни кораби в региона ще доведе само до по-голяма ескалация.

По-рано турският лидер предупреди за възможна смърт на голям брой хора в Газа, ако американският самолетоносач Джералд Форд, изпратен в Източното Средиземноморие на фона на ескалацията на палестинско-израелския конфликт, се намеси в конфликта.

Захарова отбеляза още, че Вашингтон и Лондон са виновни за изострянето на ситуацията в Близкия изток.

"Страните, които са съседи на Израел и Палестина, сами са жертви на тази ситуация. Трябва да търсим кой е наистина виновен в тази ситуация. Виновниците са, разбира се, англосаксонският свят. Това са САЩ и Великобритания”, коментира Захарова.

"Вижте, Съединените американски щати заявиха, че са гаранти за сигурността както на Израел, така и на ситуацията в региона като цяло. Те доставят оръжия там, имат военни бази там, те контролират цялото информационно киберпространство в този регион.Както Хамас каза, те са подготвяли тази операция цяла година.Искам да задам въпроса: възможно ли е цяла година САЩ да не знаят за тази операция?”, добави Захарова.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"