Захарова: Част от Украйна ще се нарича Рус

Президентът Зеленски да се примири отсега

Лавров и Блинкен ще обсъждат размяна на затворници

Вашингтон готов да върне Виктор Бут на Русия

Президентът на Украйна Влодимир Зеленски “да не се обижда, че част от Украйна ще се нарича Рус”, заяви официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова. Изявлението є дойде в отговор на декларацията на украинският президент по-рано днес, че Украйна е единственият законен исторически приемник на Киевска Рус.

“Княже Влодимир, тогава не се обиждайте, че част от Украйна ще се нарича Рус. Той сам го каза”, написа тя в профила си в социалната мрежа “Телеграм”.

Изявлението на Зеленски беше направено по повод 28 юли, когато Украйна за първи път празнува Деня на украинската държавност. Украинският лидер отбеляза, че Украйна не е “автономия и провинция”, а наследник на постиженията на княз Игор, княгиня Олга, Ярослав Мъдри и Владимир Мономах.

“Ние не сме колония, не сме автономия, не сме провинция, а неделима и независима държава, която е на най-малко една и половина хиляди години, когато Кий, Шчек, Хорив и Либед основава столицата на Украйна. Тя (Украйна) е единственият законен наследник на Киевска Рус, постиженията на нашите владетели Асколд и Дир, пророческия Олег, княз Игор, равноапостолната княгиня Олга, Владимир Велики, Ярослав Мъдри, Владимир Мономах, " каза той.

В обръщението си Володимир Зеленски заяви, че Украйна очаква в бъдеще да стане един от гарантите на европейската енергийна сигурност.

“Готвим се да увеличим износа на електроенергия към потребителите в Европейския съюз. Въпреки такава война ние осигурихме връзката на украинската енергийна мрежа с енергийната система на цяла Европа за рекордно кратко време”, каза той.

Президентът на Украйна добави, че страната постепенно ще се превърне в един от гарантите на европейската енергийна сигурност благодарение на собственото производство на електроенергия.

Говорителят на руското външно министерство Захарова коментира също така, че според нея украинският президент Зеленски е доскучал на световната общност и затова използват съпругата му, Елена, за пропагандни цели, защото не са могли да променят комуникационния му формат и паравоенния му образ “без неосъществима победа”.

“Ресурсът на Зеленски е напълно изчерпан, изображението е безнадеждно гнило, така че вече не се сервира без подправки. Сега в политическото меню ястието се нарича “Зеленски под Елена”, написа Захарова.

Изявленията на говорителят на руското външни министерство в отговор на Зеленски дойдоха на фона на официално съобщение от американският държавен секретар Антъни Блинкен, според което Москва и Вашингтон са се договорили за провеждането на официален разговор между него и първият дипломат на Русия Сергей Лавров. Датата и часът на разговорът, първият официален между двамата от 24 февруари, когато започва руската инвазия в Украйна не бяха обявени.

Целта на диалога е осъществяването на размяна на затворници - американецът Пол Уилър, осъден на 10 години затвор в Русия за шпионаж и баскетболната звезда Бритни Грийнър, задържана преди месеци в Москва в притежание на забранено наркотично вещество. Очаква се в замяна Вашингтон да предложи връщането в Русия на Виктор Бут, международният търговец на оръжие, който излежава 25-годишна присъда в САЩ.

Рамзан Кадиров обеща

Чеченците ще щурмуват всеки град за Путин

Нашият гняв превръща враговете в прах, заедно с техните коварни планове, настоя още Рамзан Кадиров.

Президентът на Чечня Рамзан Кадиров заяви, че чеченските батальони разположени на фронтовата линия в Украйна са готови, “по заповед на върховния главнокомандващ”, президента Владимир Путин, да щурмуват всяко селище.

“Каквито и заплахи да хвърлят враговете, служителите на чеченските специални части няма да се смутят изобщо. През многовековната си история те неведнъж са се опитвали да посеят семената на страха в сърцата на воините на необятна Русия, но враговете само си навличат гнева им”, написа той в социалната мрежа “Телеграм”.

Този гняв, подчерта ръководителят на Чечня, “превръща враговете в прах заедно с техните коварни планове”.

Кадиров посочи, че това, което Западът представя като истински ценности на съвременното общество, ще бъде разбито. В същото време властите в Киев трябва да разберат, че “ще бъдат настигнати от последствията” от това, което “вършат в продължение на осем дълги години”, настоя още президентът на кавказката република.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"