Заради студа и намаленото слънчево греене произвеждаме по-малко серотонин
Заместваме хормона на щастието с мазно и сладко
Есента е сезонът, в който много хора качват килограми, сякаш трупайки запаси за зимата. Доказано е научно, че заради по-ниските температури и по-късата светла част на деня човешкият организъм произвежда по-малко серотонин, известен като „хормон на щастието“. За да компенсира този недостиг, човек започва да яде по-мазна и сладка храна, от която трупа излишно тегло.
Серотонинът е вещество, което се произвежда от нервните клетки и служи за пренасяне на сигнали помежду им. Около 90% от него се намира в клетките на стомашно-чревния тракт. Той се освобождава в кръвообращението и се абсорбира от тромбоцитите. Само около 10% се произвеждат в мозъка. За образуването му е необходима есенциалната аминокиселина триптофан. Тя се набавя единствено с храната. Богати на триптофан храни са ядките, сиренето и червеното месо.
Недостигът на триптофан може да доведе до дефицит на серотонин, който предизвиква промени в настроението – тревожност и депресия. Освен това серотонинът контролира цикъла сън-бодърстване, участва в кръвосъсирването, влияе върху ученето, паметта, щастието, регулира телесната температура, апетита по време на хранене, свързан е със сексуалното желание.
Захарта може временно да повиши нивата на серотонин в мозъка. Когато я консумираме, тя предизвиква освобождаването на инсулин, който помага на аминокиселината триптофан да навлезе в мозъка. Повишените нива на триптофан могат да доведат до по-високо производство на серотонин. Временното повишение може да създаде усещане за благополучие и щастие, но ефектът е краткотраен и прекомерният прием на захар може да предизвика дългосрочни дисбаланси в нивата на серотонина, както и до напълняване.
Движението е от голямо значение за изработката на серотонин. Поради стрес и натрупана умора ежедневието ни се променя: нямаме сили да отидем на разходка или фитнес. Променливото есенно време не е благоприятно за физическа активност. Ако през лятото прекарваме много време на открито, то в късна есен повечето хора губят желание да излязат навън и предпочитат да стоят на топло, полегнали пред телевизора с ядки, пуканки или чипс под ръка.
Съветът на специалистите е да прекарвате повече време на открито, да правите упражнения у дома и да се наспивате – 7-9 часа качествен сън всяка вечер. А вместо мазни и сладки храни, изберете зеленолистни зеленчуци като спанак и броколи, които са богати на витамин С и магнезий, важни за превръщането на триптофана в серотонин и допамин – друг невротрансмитер, отговарящ за радостта и удоволствието. Кашу, бадеми, сини боровинки, банани, мазни диви риби като сьомга и полярна пъстърва, сурово кисело зеле са други храни, носещи ни щастие, а не излишни килограми.