Защо принц Уилям и принц Чарлз не се погаждат

Бащата и големият му син водят „студена война“ от години

Връзката им никога не е била перфектна

Елизабет II положи много усилия, за да създаде образа на „идеално семейство“. И ако в миналото нямаше проблеми с поддържането на тази илюзия, то когато синовете и дъщерята на кралицата започнаха да имат свои деца, започнаха проблеми и идилията започна да се пръска по шевовете.

Най-драматичният момент беше животът на принц Чарлз, който по заповед на баща си се ожени за нелюбимо момиче. Това не завърши с нищо добро: престолонаследникът изневеряваше на съпругата си Даяна години наред с първата си любов Камила Паркър Боулс, като същевременно се стремеше да не разруши привидно идеалното семейство. Едва през 1996 г. титулуваните съпрузи се развеждат, а година по-късно животът на лейди Ди е трагично прекъснат. Чарлз остана сам с 15-годишния Уилям и 12-годишния Хари.

В годините след смъртта на Даяна принцът не успя да изгради здрави отношения с деца.

Изглежда, че Уилям никога не е простил на баща си за изневярата му: като тийнейджър той се дистанцира от Чарлз и оттогава малко се е променило в отношенията им. Каква е основата на този конфликт на две поколения?

Детска травма

През декември 1992 г. беше официално обявена раздялата на принц Чарлз и принцеса Даяна. Двойката спря да живее заедно, но единствено в името на общите си синове те продължиха да общуват и понякога дори излизат заедно. За момчетата като цяло нищо не се бе променило, защото винаги са прекарвали повече време с майка си, отколкото с баща си. След като са вече узрели, принцовете не веднъж упрекват родителя си, че той почти не се интересувал от тях в детството и е навсякъде, освен с тях. А обидената лейди Ди не винаги можеше да сдържи болката си. „Даяна не криеше от синовете си истинските чувства към Камила. Уилям и Хари държаха злоба към жената, която майка им наричаше „лейди Чарлз“ дълго време“.

Лесно е да се предположи, че поради това момчетата не са имали най-добрата комуникация с баща си. Според британския писател и журналист Том Бауър, известен със своите разследвания, Чарлз обвинил Даяна, че е настроила синовете им срещу него.

И без това тежката семейна ситуация се усложнява още повече през август 1997 г., когато принцеса Даяна загива в ужасна автомобилна катастрофа. Момчетата приеха тежко тази трагедия, но не може да се каже, че в този момент на Чарлз му е било по-лесно ... Привържениците на конспиративните теории атакуваха най-големия син на Елизабет II с обвинения, че именно той е устроил онази много фатална катастрофа в Париж.
Година след като Даяна почина, Чарлз реши официално да представи 16-годишният Уилям на Камила Паркър Боулс.

През 2005 г. принц Чарлз се жени за Камила, с която синовете му не се разбират веднага. "Уилям беше наясно с изневярата на баща си, но всяка година се разкриваха все повече и повече нови подробности“, пише Том Бауър в биографията на принц Чарлз. Според авторът, принцът се надявал, че предубеденото отношение на синовете му към любимата му ще се промени след брака. Това обаче не се случи. Отново според информацията на английския писател, младите хора са направили всичко, за да не се сблъскват с Чарлз и Камила. Стига се дотам, че използват задната врата, когато отиват на гости при баща си в Кларънс Хаус.

Известно е, че с течение на времето Хари все пак приема Камила, а Уилям продължава да се дистанцира. Да, те се срещат на официални събития, но това е мястото, където цялата комуникация свършва като цяло.

Студено сърце

През 2017 г. се навършват 20 години от смъртта на принцеса Даяна. Хари и Уилям дадоха много интервюта, в които споделиха спомени за майка си, а също така разказаха как са се справили с мъката. Чарлз реши да не се меси в този въпрос и отказа да обсъжда болезнената тема с журналисти. Но един момент докосна бъдещия крал на Великобритания в сърцето: не му хареса, че по време на комуникация с медиите синовете се държаха така, сякаш баща им не съществува.

Чарлз беше разстроен, че синовете му по принцип не го споменаха в интервюта, посветени на 20-годишнината от смъртта на Даяна.

„Чарлз отдавна се примири с факта, че загуби PR битката от бившата си съпруга. Но принцът беше много разстроен, че Уилям и Хари изобщо не го споменаха. Сякаш нямаха баща. Би било чудесно, ако поне един от тях би го похвалил за приноса му към образованието им.

Друг момент също беше неприятен за Чарлз: в документалния филм "Our Mother Diana: Her Life and Legacy" Уилям даде да се разбере, че иска да бъде повече родител и бе ясно е в чия градина херцогът на Кеймбридж хвърля камък.

Тогава се активизираха вътрешни хора от обкръжението на сина на Елизабет II - според тях за всичко е виновен „капризният Уил“, който, между другото, често повишавал глас на баща си.

По случай 70-тия рожден ден на Чарлз, Уилям беше интервюиран. Принцът говори с уважение за баща си, похвали работоспособността му, но в същото време успя да го упрекне. Херцогът на Кеймбридж смята, че принцът на Уелс трябва да отделя повече време на тримата си внуци, които почти не го виждат. „Бих искал баща ми да общува по-често с децата ми“, каза Уилям.

Чарлз, като бъдещ крал, не обича да бъде представян като „невнимателен дядо“. И синът и снахата получиха така наречения отговор: източници, които изглежда работят в PR екипа на принца, казаха, че той всъщност е бил много грижовен и готов на всичко в името на внуците си. Информаторите описват подробно детската площадка, която Чарлз е построил в градината си единствено заради тях.

Не е нужно да се търсят други примери: през есента на 2018 г. принцът и най-близките от семейство участваха във фотосесия. На снимките семейството позира с пълна сила, а има и няколко снимки на Чарлз с най-младия член на кралското семейство, принц Луи. Според "US Weekly", престолонаследникът е искал да направи отделна снимка с всичките си внуци, но Кейт и Уилям се противопоставили на идеята, като казали, че в такъв случай всички трябва да са на снимката.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Таня Пушкова

Този уебсайт използва "бисквитки"