Здравни инспектори протестираха за заплати

Протест заради унизително ниските възнаграждения организираха служители на Регионалните здравни инспекции /РЗИ/ във Варна и Добрич навръх професионалния си празник.

В обедната почивка здравни инспектори, лекари и лаборанти излязоха с фишовете си за заплати, които не са променяни от 2012 г. Не ги зарадва и публикувано в сайта на здравното министерство съобщение, че в края на март ще получат със задна дата увеличение от 1 януари средно с 18%.

То се налага заради корекциите в минималната работна заплата. За Добрич ръстът няма да е повече от 15%, а във Варна служителите още чакат ясен разчет. Те коментираха и данните на МЗ, че средно в момента получават по 640 лв.

"60% от работещите са с дълъг стаж и вземат по 510-530 лв., за да контролират обекти с милиони оборот", обясни Веселина Божилова, лидер на КТ "Подкрепа" в РЗИ-Варна. Същата е картината и в РЗИ-Добрич, където заради текучеството през лятото се налага един инспектор да отговаря за стотици обекти. Протестиращите настояха МЗ да разпише наредба за гарантирано поетапно увеличение на заплатите им.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"