Тялото жадува за свеж киселец, спанак, лапад
Не гответе пресните зеленчуци прекалено дълго
Пролетта е времето да заредим изтощения след зимата организъм с витамини, желязо, магнезий, калций, фосфор, фолиева киселина, хлорофил и фибри. Изобилието на пазара става все по-голямо, време е за пресни, а не консервирани или замразени зеленчуци.
Особено полезни през пролетта са зеленолистните зеленчуци - салати, рукола, спанак, коприва, киселец, лапад, лобода, пресен лук и чесън. Те съдържат голямо количество желязо, което помага при анемия и за преодоляване на пролетната умора. Хлорофилът в тях им придава противовъзпалителни свойства и се смята, че ни предпазва от рак и сърдечно-съдови заболявания. Фибрите понижават холестерола и кръвното налягане, помагат за контрола на кръвната захар.
Общото в приготвянето на зелениите е, че те стават много бързо. Колкото по-дълго се варят, толкова повече губят полезните си свойства. Затова бланширането за няколко минути е най-подходящата техника за готвенето им. Някои от тях губят и вкусовите си качества при прекалено дълга обработка - спанакът например, за разлика от лапада, който търпи и задушаване, и варене, и печене. Тъй като са склонни да натрупват нитрати, е добре зелениите да се накисват в студена вода 30 минути преди готвене.
Единственият им минус е, че съдържат голямо количество оксалова киселина, което е опасно за хората, предразположени към камъни в бърбеците и жлъчката. Това важи особено за киселеца.
Крем супа от киселец и лапад
Необходими
продукти:
1 вр. киселец
1 вр. лапад
1 вр. зелен лук
1 стрък пресен чесън
4 с. л. олио
2 с. л. препечено брашно
350 мл прясно мляко
3 яйца
сол
крутони
Начин на приготвяне:
Ситно нарязаните лук и чесън се задушават в олиото. Прибавят се добре измитите киселец и лапад както са на листа, съдът се захлупва и всичко се оставя да се задушава, като от време на време се бърка с дървена лъжица. След като водата се изпари, се наръсва брашното, бърка се, така че листата да се смачкат, и се залива с млякото. Вари се на слаб огън още няколко минути, след което се добавят разбитите яйца и ястието се бърка, докато се сгъсти. Сервира се с крутони.
Пай с коприва и сирене
Необходими продукти:
За тестото
250 г. типово брашно
50 мл вода
1 яйце
50 г. меко масло
1 щипка сол
За плънката
80 г. кашкавал
150 г. коприва
50 г. шунка
50 г. сирене чедър
80 г. бяло сирене
За заливката
150 мл прясно мляко
2 яйца
Начин на приготвяне:
От брашното, маслото, яйцето, солта и накрая водата замесете меко тесто, което не бива да лепне. Намажете дъното и стените на малка кръгла тава с мазнина и набрашнете или сложете хартия за печене. Разточете тестото с диаметър малко по-голям от дъното. Сложете кората в тавата и с ръце оформете ръбче с височина около 2 см. Набодете я на няколко места с вилица, за да не се издуе при печенето. Сложете в загрята на 200 градуса фурна и печете 10-12 минути. За плънката бланширайте копривата 2-3 минути във вряща подсолена вода. Отцедете я добре и я наситнете. Върху кората натрошете сиренето, отгоре разпределете настъргания кашкавал, добавете резенчета шунка и накрая бланшираната коприва. Разбийте двете яйца с млякото и залейте всичко. Сложете парчета чедър и печете в загрята фурна около 20 минути - до готовност на заливката. Охладете и след това нарежете на парчета.
Кюфтенца от лапад
Необходими
продукти:
300 г. лапад
1 каф. ч. ориз
2 картофа
2 стръка зелен лук
1 яйце
сол, червен и черен пипер, чубрица, джоджен
брашно за овалване
Начин на приготвяне:
Оризът се сварява. Лападът се изчиства от жилките, измива се и се нарязва на ситно. Слага се във вряща вода за около 5 минути. Изцежда се. Картофите се сваряват, обелват и се намачкват. Лукът се нарязва на ситно. Всички продукти се смесват. Добавят се яйцето и подправките. От сместа се оформят топчета, които се овалват в брашно. Оставят се за десетина минути да поемат брашното, сплескват се и се пържат в нагорещена мазнина. Изцеждат се върху салфетка.
Мусака от спанак
Необходими продукти
1 кг спанак
2 глави лук
3 с. л. олио
0,5 консерва домати
100 г. ориз
1 водна чаша прясно мляко
3 яйца
50 г. кашкавал (по желание)
2 с. л. брашно
150 г. сирене
сол, черен и червен пипер, магданоз
Начин на приготвяне:
Спанакът се нарязва и задушава с малко олио. След като се свали от котлона, се добавят настърганото сирене и черен пипер. В останалото олио се задушава ситно нарязаният лук. Към него се прибавят оризът, сол и червен пипер. Налива се малко гореща вода и се оставя, докато оризът се свари. В намазнена тавичка се слагат на дъното половината домати, върху тях оризът, отгоре спанакът и най-отгоре останалите домати. Ястието се запича във фурната за малко и се залива със смес от брашното, яйцата и млякото. Отново се запича, като преди това може да се поръси с настърган кашкавал.
Баница с лапад и киселец
Необходими продукти:
1 пакет готови кори
2 вр. лапад
1 вр. киселец
2-3 стръка зелен лук
4 яйца
200 мл кисело мляко
1/3 ч. л. сода бикарбонат
200 г. натрошено сирене
олио или масло
Начин на приготвяне:
Почистете лапада от дебелата жила. Нарежете лапада и киселеца на не много ситно, лука - на ситно. Запържете лука с малко олио, към него добавете лапада и киселеца. Разбъркайте и оставете да се пържи, докато лападът започне да променя цвета си. Отстранете от котлона. Към изстиналите зелении добавете яйцата и натрошеното сирене и разбъркайте. В отделен съд разбъркайте киселото мляко и содата, докато започнат да се отделят мехурчета. Добавете към лапада с яйцата и разбъркайте. Вземете две кори и ги намажете с олио. Сложете отгоре от плънката и завийте. Подредете навитите кори в намазнена тава. Отгоре ги намажете с олио или разтопено масло. Печете на 200 градуса с вентилатор (220 градуса без вентилатор), докато баницата леко покафенее.