Зелени рецепти: Хрупайте целина за тънка талия

Може да се яде сурова, но е по-вкусна в супи и задушени ястия

Забавя процеса на стареене и подсилва ума

Целината е ценен за здравето продукт, макар и с не особено приятен вкус. В името на тънката талия обаче си заслужава да направите известна гастрономическа жертва.

Растението съдържа протеини, витамини, аминокиселини и минерали. Този състав осигурява стабилността на клетките на тялото и забавя процеса на стареене. Целината има успокояващ ефект – стръковете се използват при лечение на нервни разстройства, причинени от пренапрежение или емоционална умора. Корените и стъблата съдържат витамини от група В (тиамин, рибофлавин), аскорбинова киселина, витамини К и Е. Целината се използва в менюто при панкреатит или диабет. А поради факта, че подобрява водно-солевата обмяна, се препоръчва особено за възрастни хора.

Ползите от целината за отслабване са концентрирани в етеричните масла, съдържащи се в стъблата и корените. Те стимулират стомашно-чревния тракт и ускоряват метаболизма. Освен това е научно доказано, че коренът от целина повишава физическата работоспособност и стимулира умствената дейност. Растението може да има антисептичен ефект, да повиши общия тонус на тялото и да предотврати отлагането на мазнини. Целината действа и като диуретик и премахва пикочната киселина от тялото, така че често се включва в диетата при заболявания на стомаха, пикочния мехур, бъбреците и черния дроб.

Соковете и салатите от целина почистват тялото от токсини и подобряват общото състояние. Засилва се секрецията на стомашен сок и се активизира процесът на храносмилане, като по този начин целината отново допринася за отслабването.

Да хрупате сурова целина не е най-приятното нещо, затова можете да я включите в менюто си под формата на супи, сокове, задушена с месо, панирана като зеленчукови „кюфтета“. 

Салата от целина, ябълка и пилешко филе

Необходими продукти:
250 г пилешко филе
100 г заквасена сметана
200 г стръкове целина
200 г зелени ябълки
150 г червена чушка
200 г домати
100 г червен лук
зехтин, горчица, сол, лимонов сок

Начин на приготвяне:
Сварете пилешкото филе, охладете, след което го нарежете на ситно. Нарежете зеленчуците на кубчета с еднакъв размер. Смесете пилешкото филе с чушка, целина, ябълка, домат, лук. Овкусете със сметана и зехтин, поръсете с лимонов сок, посолете и добавете горчица на вкус.

Крем супа от целина

Необходими продукти:
300 г корен от целина
150 г бяло зеле
100 г моркови
100 г лук
100 г чушка
100 г зелен фасул
1 ч. ч. доматен сок
пресни билки
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарежете всички зеленчуци на ивици, сложете ги в тенджера, добавете чаша доматен сок и оставете да заврат. Добавете вода и оставете да къкри на слаб огън. Когато супата е почти готова, покрийте и оставете да къкри още 10 минути. След като супата леко се охлади, пюрирайте с помощта на блендер. Поръсете с пресни билки преди сервиране.

Бонска супа за отслабване

Необходими продукти:
6 глави лук
6 пресни домата (може от консерва)
1 глава бяло зеле (може същото количество брюкселско, червено или карфиол)
2 големи чушки
1 връзка стъбла и листа от целина (може да се заменят с корен)
1 връзка магданоз
червен, черен и бял пипер
чили, къри, табаско – на вкус

Начин на приготвяне:
Нарежете зеленчуците на ситно, сложете ги в тенджера и добавете вода, така че да са напълно покрити, и ги оставете да заврат. След десетина минути намалете котлона и оставете супата да къкри до готовност на зеленчуците. Подправете с различни видове пипер и други подправки на вкус. Можете да пюрирате с блендер и така да сгъстите супата, без да използвате брашно, сметана или нишесте.

Телешко задушено с целина

Необходими продукти:
400 г говеждо (телешко) месо
300 г стръкове целина
200 г домати
100 г лук
150 г зелена чушка
4 с.л. зехтин
дафинов лист
черен пипер, сол

Начин на приготвяне:
За приготвянето на това ястие е по-добре да използвате дълбок тиган, подходящ е и тиган с дебело дъно, в който ще се задушават месото и зеленчуците. Телешкото месо се нарязва на филийки и се запържва в зехтина. Добавете ситно нарязания лук, разбъркайте и запържете до златисто кафяво. След това сложете нарязаните домати, чушки и целина. Залейте с малко вода, сол и черен пипер, покрийте с капак и оставете да къкри до пълна готовност.

Хит на седмицата

Кюфтета от целина

Необходими продукти:
500 г глава от целина
100 г моркови
100 г лук
1 скилидка чесън
100 г картофи
1 яйце
зехтин
сол, черен пипер
галета

Начин на приготвяне:
Настържете или смелете с месомелачка корена от целина, морковите, лука, картофите и чесъна до получаването на гладка смес. Добавете едно сурово яйце, сол и черен пипер. Получената маса е подобна на кайма. Оформете кюфтета, по желание ги оваляйте в галета за хрупкавост и ги изпържете в зехтин от двете страни.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"