Зеленски зове войски на НАТО в Украйна

Вашингтон и Москва все още имат и немалко ползи от продължаването на войната в Украйна

С изострянето на конфликта в Близкия Изток потоците с оръжие и долари се отклоняват от Киев

Превземането на град Угледар в Донецката област от руските войски е въпрос на няколко дни. Много важен център на украинската отбрана, укрепван още от 2014 г., след него руското настъпление ще се ускори значително в посока река Днепър. Важен е и в икономически план, там са големите залежи от антрацит и литий, има и други ценни богатства.

Авантюрата на въоръжените сили на Украйна на 6 август т. г. също е пред окончателния си край. Ясно се вижда, че придобивките в информационно-психологически аспект са много по-незначителни от загубите във военен и политически.

Невъзвратимите загуби са над 15 000 бойци, материално-техническите - огромни, имиджовите за Киев - чувствителни.

Постигната е обаче извънредно важна за режима в Киев и лично за Зеленски цел: категорично се провали идеята за преговори за мир с Москва, компрометирани са и намеците за дипломатически усилия в тази посока. За този режим започването на такива преговори е смъртна заплаха, затова прави всичко всячески да вбесява Кремъл и руското население.

Във вторник Джо Байдън в ООН заяви, че руският президент Владимир Путин търпи неуспех в Специалната военна операция (СВО) в Украйна и призова страните да поддържат Киев до неговата окончателна победа. Не случайно елитът на неговата партия го изхвърли от изборите. Тези дни публично се обърна към Камала Харис като към жена си Джил...

„Украйна вече е „мъртва“ е заявил Доналд Тръмп, съобщава Associated Press. И представя тази страна в руини извън столицата си Киев, с недостиг на войници и губеща население. Та какви разменни монети има, за да преговаря с Русия за прекратяване на войната? Той и синът му яко нахокаха Зеленски след посещението му във важния за изборите щат Пенсилвания.

Президентът с изтекъл срок Владимир Зеленски пристигна на 23 септември в САЩ с някакъв „победен план“ в джоба. Хем да го докладва на президента Байдън и да го крънка за милиарди, хем да размахва юмруци пред Общото събрание на ООН.
Планът му, споделен пред CNN, се оказва и спешен, „да се реализира днес“. С 4 пункта: „безопасност“, „военна помощ“, „геополитика“ и „икономическа подкрепа“. Путин щял да склони да преговаря, едва когато Украйна стане много силна. И руският народ „се окаже в опасност и осъзнае цялата цена на конфликта“.

WSJ: „Администрацията е обезпокоена, че планът на Киев за победа във войната срещу Русия няма цялостна стратегия и е само „препакетирана молба“ за повече оръжия и отмяна на ограниченията за ракетите с голям обсег, заявиха високопоставени служители от кабинета на Байдън“.

Според Тhe American Conservative „Оказа се, че в „победния план“ за Украйна няма нито победа, нито дори план“.
Журналистът Бен Шапиро в канала си в YouTube казва за посещението на Зеленски: „Той води изключително недалновидна политика... Накараха го да пътува из щата Пенсилвания, буквално да агитира за Байдън и Харис, да критикува републиканския кандидат за вицепрезидент Дж. Ванс. Това е ужасен ход.“

А откъде да вземе силни и точни ходове професионалният комедиант? С изострянето на конфликта в Близкия Изток вниманието на американските политически елити явно се превключи в полза на Израел. Оттам и потоците с оръжие, долари и прочие благини логично поеха главно към Израел. Значи забележимо ще намалеят към Украйна. Която и без това го е закъсала пределно.

Че тя се превръща в куфар без дръжка „Труд“ писа още през 2022 г., сега е видно все по-дразнещо за все повече граждани в Европа и САЩ. След изборите през ноември в Щатите се предполага да стане още по-зле за Киев. Нетаняху успешно придърпва войски на САЩ да идват пряко на терена. И Зеленски с пози, чупки, планове и рисковани авантюри зове войски на НАТО в Украйна.

Вашингтон и Лондон отчаяно търсят начин задкулисно да подтикнат Москва към замразяване на СВО. Или поне с намеци да склони за преговори с Киев за мир на сегашните граници на бойните действия. За да останат в Украйна поне Одеската и Харковската стратегически важни области, без които тази страна би била нежизнеспособна.

Батакът в Украйна причинява все повече щети. Тръмп го каза тези дни: „Трябва да намерим изход от това, в което ни набутаха Байдън и Харис... руснаците са победили Наполеон и Хитлер.“ Зеленски става все по-токсичен въобще на Запад.
Скоро единственият възможен начин Русия да поспре настъплението си в Украйна е от Белия дом да позвънят с такова предложение в Кремъл. Колкото и да не им се иска, иначе идва страшното. „Светът е много близо до потенциална ядрена война. Ситуацията е по-опасна, отколкото по време на Кубинската криза от 1962 г.“, каза бившият американски разузнавач Скот Ритър.

Нееднозначна е ситуацията обаче. Вашингтон и Лондон с основание все още се надяват да успеят да баламосат Русия с някакви преговори. Неведнъж в миналото се е случвало, иначе не намират изход да излязат от конфликта, за да се насочат към друг. Но Вашингтон и Москва все още имат и немалко ползи от продължаването на военните действия в Украйна.

Хич не страдат от това, че обективно Европа и особено Киев нямат изгоди, а само загуби. Кремъл вече дочака първите вълни от негодувание в редица европейски страни да се изразят в хода на избори. В особено важните за ЕС Франция и Германия вече видяхме да заливат управляващите войнолюбци, наливащи пари в Украйна и довели до кризисни явления своите страни.

Путин с редица основания очаква големият процент разумни люде в ЕС да проумеят очевидното. Че с Евразия, с Русия, ще бъдат доста по-добре сега и особено в бъдеще, отколкото враждувайки с нея в полза на слабеещите САЩ. Сред украинците стават все повече примерите за растяща умора и отвращение от войната. За дезертьорство и сътрудничество с руското разузнаване.

Англо-американската логика е инженерна, в нея човекът и идеологиите са на по-заден план. Военните загуби за тях са инвестиции в бъдещето, а главното за инвестициите е тяхната възвращаемост. Разходите във войната в Украйна са отлична инвестиция, докато има поне някаква сигурност, че ще си задържат пребогатата и геополитически особено важна страна.

Стана очевидно, че ООН е тежко компрометирана, тъй като грубо се нарушават все повече нейни основополагащи принципи. САЩ и съюзници осъществиха трансформация на определението за войната по Клаузевиц като продължение на политиката с други средства. Политиката вече е война и нищо друго. Доказателство е губещата ролята си дипломация, ставаща все по-ненужна.

Ако преди 50-60 години в цяла Европа имаше масови движения за мир и срещу войната, сега ги няма. Но възникването им става все по-вероятно и всява страхове сред западните политически елити. Защото меркантилното на Запад винаги надделява над идеологиите. Финансирането на войната в Украйна, за да се навреди на Русия, вече носи големи загуби на европейците.
Все по-релефно изпъкват въпросите около следвоенното устройство на Европа при очертаващия се провал в Украйна. Не се сбъдва очакването Русия да бъде унищожена. САЩ инвестираха в Украйна - тя гине до последния украинец. Инвестициите се оправдават. Инвестираха в ЕС, сега страните в него губят, богатеят американците. И очевидно сритват европейците към война с Русия.

The Washington Post от 24. 9.: „Стратегията на Путин изглежда все по-разумна, тъй като степента на обществената подкрепа за Украйна в САЩ и някои страни в Европа спада. Там все по-малко вярват, че Русия може да бъде победена на бойното поле или че икономиката u ще рухне под тежестта на санкциите“.

Москва постоянно си дава ясна сметка, че с края на СВО сблъсъкът със Запада, особено с европейския, ще продължава. Затова бърза много бавно, за да останат най-важните процеси обратими.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Д-р Илия Илиев

Този уебсайт използва "бисквитки"