Зеленски няма друг избор, освен да преговаря с Русия

Докато ситуацията на бойното поле изглежда все по-безнадеждна за украинската армия, Западът се готви за евентуални мирни преговори. Сред дипломатите вече циркулира конкретна формула, която ще изисква сериозни отстъпки от Зеленски, пише Die Welt.

Перспективите на Украйна за защита срещу Русия стават все по-лоши. Киев се бори с недостиг на войници и, въпреки доставките от Запада, на оръжие и боеприпаси. Немският ежедневник Welt публикува статия за не толкова светлата ситуация, в която се намира Володимир Зеленски.

Според австрийския полковник Маркус Райзнер ситуацията в Донбас е особено несигурна. Там Русия атакува от седем посоки и скоро може да пробие последните отбранителни линии на Украйна. Докато върху Киев се упражнява нарастващ военен натиск, движението на дипломатическо ниво нараства. Украинският президент Володимир Зеленски дори се съгласи да покани Москва на мирната конференция, планирана за ноември. Преди дни той за първи път условно заговори за евентуално прехвърляне на територия, което обаче може да стане само със съгласието на украинците. Междувременно Москва редовно заплашва Запада с ядрените си оръжия, съобщава Welt.

Според някои мнения успешната размяна на пленници между руснаците и Запада може да проправи пътя за преговори относно войната в Украйна. Според американския съветник по националната сигурност Джейк Съливан обаче обменът няма пряко въздействие върху ситуацията в Украйна. Той каза, че не вижда връзка между разговорите за освобождаването на задържаните и възможните дипломатически усилия за прекратяване на войната.

Според Welt Зеленски вече е по-отворен за преговори, защото няма друг избор. Украинският президент осъзнава, че въпреки исканията на Киев, Западът не е готов да достави значително повече оръжия в бъдеще, и то достатъчно бързо. В същото време положението на украинските войници на бойното поле и унищожаването на критична инфраструктура за украинското население стават все по-драматични.

Освен това, независимо от резултата от изборите, новата администрация на САЩ ще намали, вместо да увеличи подкрепата за Киев през следващата година. Сред водещите западни дипломати е мнението, че анексираният от Русия полуостров Крим е загубен завинаги и Зеленски трябва да се въздържи от максималните си искания за пълна териториална цялост, пише германският вестник.

Има много признаци, включително неотдавнашното посещение на украинския външен министър Дмитро Кулеба в Пекин, че Зеленски вече върви към преговори с Русия и бавно подготвя украинците за това.

Статията на Welt отбелязва още, че междувременно на бойното поле има все повече руски войници и те признават, че санкциите не са постигнали целта си. Въпреки наказателните мерки Москва все пак успява да внесе достатъчно чужди части за производство на оръжия. А страната отдавна премина към военна икономика.

Предишният план на Запада, че Украйна може да премине в настъпление през следващата година, изглежда не работи. Дипломатическите кръгове в Брюксел са единодушни, че при сегашната ситуация може да бъде реалност едногодишно прекратяване на огъня. И според сегашното състояние на нещата Киев вече не може да избегне териториални загуби като цена на мира.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"