Зеленски ще отиде при Байдън с "план за победа" на Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ще се срещне с американския си колега Джо Байдън този месец, за да представи своя план за победа в продължаващата вече 2 години и половина война с Русия, предаде АФП.

„Срещата ми с президента Джо Байдън е планирана този месец. Ще му представя план за победа“, заяви Зеленски на международна конференция в Киев.

Съобщението дойде в момент, когато Байдън трябва да обсъди с министър-председателя на Обединеното кралство Киър Стармър дали да позволи на Киев да изстрелва към Русия предоставени от Запада ракети с голям обсег.

Украинският президент не даде никакви конкретни подробности за това как да се сложи край на повече от 30-месечните боеве, като каза само, че предложението му ще включва „система от взаимосвързани решения, които ще дадат на Украйна достатъчно сила - достатъчно, за да насочи тази война към мир“.

Зеленски също заяви, че офанзивата на Киев в руския граничен район Курск е забавила настъплението на Москва в Източна Украйна. Изявленията на Зеленски дойдоха, след като тази седмица Русия обяви, че си е върнала редица села в Курск.

„Честно казано, това даде резултатите, които очаквахме. В Харковска област врагът беше спрян, напредъкът в Донецка област беше забавен, въпреки че там е много трудно“.

По думите му в момента в Курска област се сражават 40 000 руски войници.

„Те искаха да постигнат бърз пробив“, добави той.

В част от изказванията на украинския президент присъстваха и обвиненя към Запада за това, че се страхува да повдигне въпроса за сваляне на руски ракети и дронове, насочени към Украйна, въпреки че помага на Израел да го направи.

Изправен пред масирани руски ракетни удари и атаки с дронове, Киев иска съюзниците му да му помогнат с доставката на повече ПВО системи, като подчерта, че това ще спаси живота на украинските цивилни без риск от убийство на руски войници.

„Ако съюзниците съвместно свалят ракети и дронове в обектите в Близкия изток, защо все още няма подобно решение за съвместно сваляне на руски ракети и ирански шахиди в небето на Украйна? Те се страхуват дори да кажат „работим върху това“.

И това не се прави дори когато ракетите и дроновете буквално се насочват към територията на нашите съседи“, каза той и нарече това „унизително за демократичния свят“.

Западът се опасява от по-широк конфликт и от това, че подобна мярка ще бъде възприета като сериозна ескалация от страна на Русия.

Киев също така засилва натиска върху западните държави да му позволят да използва оръжия за удари дълбоко в руската територия, което досега беше ограничено.

Руският лидер Владимир Путин предупреди на 12 септември, че Москва би възприела зелена светлина за подобно използване на оръжията като война на страните от НАТО с Русия. 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"