Земеделският министър: В протеста на животновъдите има преекспониране

„В самия протест има и малко преекспониране, включително и логистично подпомагане. Целта е да има напрежение“. Това заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов по БТВ, по повод напрежението сред животновъдите заради разпределението на 11 млн. лв. извънредна държавна помощ, която ще се дава и на малки, и на големи ферми.

Според министъра „няма предпоставки за някакъв драматизъм“, а става въпрос за една от многото схеми за подпомагане на сектор „Животновърство“.

"Тази помощ е „извънредна, свързана е с проблемите на пазара на млякото от миналата година със специален регламент, който дава опция и през следващата година (т.е. тази година, бел. ред.) да се даде възможност с национални средства да се направи аналогично финансиране до 11 млн. лв.“, каза Порожанов.

„Направихме анализ на начина, по който е платено миналата година – тогава са били определени първо бюджетите за сектор „Говедовъдство“ и „Овцевъдство“ и след това са изчислени ставките. При това изчисление се получи, че едрият рогат добитък (говедата) спрямо овцете има съотношение между 13:1 и 20:1, което е абсолютно несправедливо – каза той. – Затова дадохме паритет на двете направления – овце и говеда. В конкретния случай ставките, които отидоха в посока овцевъдство и кози са в по-голям размер спрямо биволи и говеда“.

Именно това породило напрежението сред животновъдите, както и че „определено несправедливо е заложено до 200 животни да бъдат подпомагани, а имаме ферми с до 2000 животни“. Това, което можехме да направим, са диференцирани ставки, така че когато фермите са по-големи от 200 животни, да има по-голяма ставка за тях. Ставката намалява плавно, добави министърът. Това е частично компенсиране и смятам, че това е справедливият подход.

"В регламента никъде не се казва, че финансирането се дава за малки ферми", посочи той.

Следващият четвъртък ще има консултативен съвет по животновъдството, каза още министърът.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"