Земеделският министър освободи шефа на агенцията по рибарство

Земеделският министър Десислава Танева освободи изпълнителния директор на ИАРА. Това съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

От днес със заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янев е освободен от длъжност във връзка с разследване на следствените органи за злоупотреби с евросредства, гласи съобщението.

Янев беше задържан преди два дни по разследване за злоупотреби с евросредства в поверената му агенция, а службите извършиха обиски и иззеха документи и компютри от офиси на ИАРА в Бургас, София и Ямбол. Разбитата група, част от която бил шефът на ИАРА, източила чрез подправени документи 59 973 лв.

Междувременно от Софийска градска прокуратура съобщиха, че обвинените са общо трима.

Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП е привлекло като обвиняеми освен Янчо Янев и Златин Георгиев и Петър Генов, съответно като извършител и помагач за получаване на средства от Европейския съюз въз основа на неверни сведения – престъпление по 248а от НК.

Я. Янев в качеството си на длъжностно лице изпълнителен директор на ИАРА, отпуснал средства в размер на 59 972,15 лв. (85% от Европейския фонд по рибарство и 15 % от Държавния бюджет на РБългария), като безвъзмездна финансова помощ, но е знаел, че представените пред Агенцията данни от едноличния собственик на капитала и представляващ фирмата „Капитан Зет“, са с невярно съдържание - престъпление по чл. 248а, ал. 4, вр. Ал. 3, вр. Ал. 2 от НК.

З. Георгиев, инспектор в ИАРА, е привлечен като обвиняем, тъй като представил пред Агенцията неверни сведения, свързани с посочената по-горе фирма, и получил 59 972,15 лв. като безвъзмездна финансова помощ от фондове, свързани с ЕС – престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. Ал.3, вр. Ал.2, вр. чл. 20, ал.2, вр. Ал. 1 от НК.

П. Генов е привлечен като обвиняем в съучастие като помагам, тъй като чрез действията си умишлено улеснил Георгиев да представи пред Агенцията неверни сведения и така да получи посочените по-горе средства от фондове, свързани с ЕС – престъпление по чл. 248а, ал. 5, вр. Ал. 3, вр. Ал. 2, вр. Чл. 201 ал. 4 вр. Ал. 1 от НК.

На Янев, Георгиев и Генов е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от по 20 000 лв., както и с постановление на прокурор им е наложена забрана да напускат пределите на страната.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"