Земеделци протестират в цялата страна, блокират главни пътища и гранични пунктове

Земеделски производители и животновъди протестират в цялата страна. Затворени са главни пътища, затруднено е движението на гранични пунктове. Обявени са блокади на 47 места в страната, предава БНТ.

Протестиращите край Благоевград не бяха допуснати от полицията да блокират главен път Е-79. Полиция спря с жива верига тракторите и хората, които бяха тръгнали пеш към кръговото кръстовище на пътен възел "Благоевград Юг", въпреки че организаторите на протеста твърдят, че имат разрешение от отговорните институции за краткотрайно затваряне на главния път.

След диалог с полицията, охраняваща протеста, все пак тракторите бяха пуснати за кратко на главния път. В страни от трасето обаче останаха голяма част от недоволните земеделци.

Близо 300 трактори и земеделски машини блокираха "Петолъчката". Земеделски производители от Ямбол, Сливен, Карнобат, Айтос и Бургас настояват отново да се въведе забрана на вноса от Украйна на пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица и да се забрани вноса на нерафинирано олио, сухо мляко, мед, месо и месни продукти, замразени и свежи плодове и зеленчуци. Протестиращите обещаха при натрупване на колони с автомобили на Петолъчката периодично да пропускат колоните. В 13:00 часа от "Петолъчката" към София тръгват тракторите и селскостопански машини, блокирали днес пътния възел. Колоната ще се движи по Подбалканския път. Земеделски производител от софийско е предоставил нивата си, за да паркират машините и да изчакат до утре в 8:00 часа, когато ще влязат в столицата. Част от тракторите ще останат на "Петолъчката" в готовност за ново блокиране на пътния възел при необходимост.

"Да вкараш стока под себестойност с качество на боклук и да я продаваш, за да убиеш българския производител това не е нормално. И когато някой иска диалог, а ти го наричаш терорист, също не е нормално. Аз се гордея, че съм тракторист, не съм терорист. Аз съм производител и имам продукт, държавата пуска нелоялната конкуренция, тя идва при мене и прави тоя продукт ей така (смачква грозде с ръката си) и после ме изкарва на пазара и казва - ти имаш субсидия", каза лозарят Методи Пенчев, организатор на протеста в Бургас.

"Ниската цена, която ще дойде, по принцип за всички продукти- пчелен мед, зеленчуци, олио, слънчоглед, жито, тя не допринася за крайната ниска по- цена за потребителя, а тя се вдига", отбеляза пчеларят Георги Атанасов.

Над 50 тежки машини на зърнопроизводители се включиха в протеста в добричкото село Карапелит. Участваха още животновъди, както и пчелари. Машините се движат бавно през центъра на селото, като на всеки час спират, за да може да се изтеглят автомобилите, попаднали в задръстване заради протеста. Според протестиращите тази организация ще продължи до 17.00ч.

В Монтана повече от 50 селскостопански машини и около 200 леки автомобили блокираха за минути Е-79. В момента пътя Монтана-Враца е блокиран и движението към София е пренасочено през прохода "Петрохан". Заради забраната от там да минават превозни средства над 12 тона, тапата от моторни превозни средства на околовръстния път е дълга.

Земеделски производители организираха протест край ГКПП "Дунав мост" при Русе, като блокираха със земеделски машини движението в района на граничния пункт. Участниците в недоволството, което е част от националния земеделски протест, издигнаха транспаранти с надписи "Системата ни убива!".

„Ние не искаме да има манипулация на цените, защото всички знаем в пограничните райони, че не е спрял реално вносът. Дали минава през Молдова и Румъния и го внасяме като неукраинско зърно, той е факт и искаме държавата чрез своите регулатори да си влезе в задълженията", каза зърнопроизводителят Станимир Станчев.

„Само за последните години вносът на сухо мляко от Украйна е нараснал пет пъти. Ние консумираме в нашите магазини мляко и млечни продукти, произведени от сухо украинско мляко. Това е основен проблем, защото отнема от поминъка на нашите производители", смята Деян Живков, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

Според Станимир Станчев е абсолютно грешно да се искат още субсидии, още пари и още помощи. "Не, ние просто искаме еднакви правила и да се запази българското, родно производство“, каза Станчев.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"