„Златна липа“ събира световни кино величия

Осми фестивал за ново европейско кино в Стара Загора

Владимир Пенев получава награда за цялостен принос, издаде директорът Магдалена Ралчева

Магдалена Ралчева работи по нов филм с Юрий Дачев

Международният филмов  фестивал на ново европейско кино „Златна липа“ ще се проведе за осми път  в Стара Загора. От 29 май до 2 юни градът ще се превърне в център на стойностни филмови ленти и ще събере кинематографисти от Европа и България.

„Подготвили сме много интересна и богата филмова програма   – идеята ни  е да показваме най-новите европейски филми, създадени през последните две години, затова и фестивалът е  за ново европейско кино. Тази година имаме удоволствието да покажем 40 филма от 16 европейски страни. Девет от тези ленти са включени в конкурсната ни програма. Фестивалът  има четири програми –  конкурсна, извънконкурсна, съпътстваща и  българско кино, която се радва на голям интерес – всяка година предлагаме богата селекция от игрални и документални ленти, които биват представяни от своите създатели“, разказа пред „Труд“ режисьорът Магдалена Ралчева, която е директор и организатор на събитието от самото му начало.

Това е осмото издание на фестивала, стартирал през 2013 година, след извънредно едногодишно прекъсване миналата година заради пандемичната обстановка. В рамките му се присъждат пет награди - за най-добър актьор, за най-добра актриса, за най-добър филм, за най-добър режисьор и специалната награда за цялостен принос в киното. Тази година тя отива при актьора Владимир Пенев, който ще бъде и най-младият й носител. 
„Владимир Пенев е в своя артистичен апогей, изключително талантлив актьор, който непрекъснато надгражда своите умения и творчески  потенциал, с ярко присъствие както на театралната сцена, така и в киното“, посочи Магдалена Ралчева.

Досега носители на престижното отличие са все изключителни творци – италианският актьор Джанкарло Джанини, който за първи път дойде в България през 2014г.,  Татяна Лолова, Васил Михайлов, Гинка Станчева, Мария Статулова,  Васил Банов, а през 2019 година – големият полски актьор Ян Енглент, който познаваме от незабравимата лента на режисьора Въло Радев „Осъдени души“.

Фестивалът се реализира с изключителната подкрепа на община Стара Загора.

„Направих фестивала в Стара Загора, не само защото е моят роден град, който безкрайно обичам, но и защото е един от най-древните, икономически стабилни и красиви български градове, който разцъфтя още повече през последните години“, обясни Ралчева пред вестника.

„Прожекциите се провеждат в залата на Държавната опера в Стара Загора, тъй като нашата идея беше да излезем от стандартната  мол култура, а другото място е залата на Регионалната библиотека, също емблематична за града сграда“, каза още тя. „Най-ценното  е, че входът е свободен – през всичките тези години това е един културен празник за жителите и гостите на града и подарък за любителите на седмото изкуство”.

Председател на журито тази година ще бъде кинокритикът и продуцент проф. Божидар Манов. В рамките на фестивала той ще направи и представяне на най-новата си книга „Фестивални срещи 2“. Единствената дама в журито ще бъде руската актриса Елена Морозова, която се снима в киното от 5-годишна, играе от 20 години в различни сериали, филми и на театралната сцена. Антоан Реймбо  също е част от международното жури от Франция - той е  режисьор и писател и ще представи свой  филм в рамките на фестивала. Много интересно е присъствието на  известния полски режисьор Филип Байон – който също ще представи своята най-нова лента. Последният член на журито е Богдан  Мурешану – румънски режисьор, който има изключителен успех в късометражното кино и последният му филм е номиниран за „Оскар“.

Конкурсната програма започва от 30-и май  и всеки ден журито ще оценява по три филма. Фестивалът ще бъде открит с успешния дебют на режисьора Димитър Радев, „Рая на Данте” в който главната роля е поверена на Владимир Пенев. Директорът споделя, че тази година организацията на фестивала е било голямо предизвикателство заради продължаващата пандемия, но са успели да подберат много качествени филми. 
„Вярвам, че тази година с всички противоепидемични мерки, които са предприети зрителите  няма да се притесняват да посетят прожекциите. Фестивалът  се наложи като културна традиция и силната филмова селекция, която винаги правим успя да изгради публика, която цени и обича европейското кино. Последните години прожекциите се извършваха в препълнени зали и съм убедена, че и тази година интересът ще бъде голям.  Изключително съм благодарна на кмета на града г-н Живко Тодоров, за неговата всеотдайна подкрепа през всичките тези години, за да успее да се утвърди този кинофорум не само в България, но и в Европа“, каза още пред вестника Ралчева.

Тя издаде, че в момента работи по нов филмов проект, след суперуспешния „12-ти А“, който беше едно от най-гледаните заглавия през 2017 година.

„Проектът е субсидиран от Националния филмов център,  а автор на сценария  по разказ на Николай Хайтов е известния наш сценарист и драматург Юрий Дачев. Надявам се до края на годината да започнем снимките на филма, те бяха запланувани за миналата година, но всичко се промени заради пандемията“, каза още Ралчева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Кръстанова

Този уебсайт използва "бисквитки"